SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor začel uradni obisk v Republiki Makedoniji

Skopje, Makedonija, 16. 7. 2013 | sporočila za javnost

Danes in jutri se predsednik Republike Slovenije Borut Pahor mudi na uradnem obisku v Republiki Makedoniji. Ob začetku obiska v Skopju, je slovenskega predsednika z najvišjimi vojaškimi in državnimi častmi sprejel gostitelj, predsednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov, sledil je pogovor predsednikov in bilateralni pogovori med obema delegacijama.

Obisk je priložnost za potrditev dobrih odnosov med državama, ki temeljijo na rednem političnem dialogu in tesnem gospodarskem sodelovanju. Poglavitna tema pogovorov obeh predsednikov je zato bilo prav dvostransko sodelovanje med državama s poudarkom na gospodarskem sodelovanju. Predsednika sta se strinjala, da so med državama še številne neizkoriščene priložnosti za poglobitev vsestranskega sodelovanja.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na uradnem obisk v Republiki Makedoniji
Foto: STA/Nebojša Tejić

Makedonija kljub sicer skromni blagovni menjavi, ki je v letu 2012 znašala le 188,8 mio EUR, predstavlja pomembno poslovno destinacijo in pomemben trg za slovenske investicije. Na uradnih pogovorih med delegacijami je predsednik republike izpostavil predvsem priložnosti na področju obnove in izgradnje energetskih objektov ter investicije v ekološke projekte, investicije v sektor turizma ter zgodnje pridelave hrane. Slovensko gospodarstvo se, glede na obseg sodelovanja, pri delovanju na makedonskem trgu sooča tudi z nekaterimi manjšimi odprtimi vprašanji, na katere je predsednik opozoril svoje sogovornike.

Makedonski predsednik Ivanov je slovenskega predsednika seznanil tudi z notranjepolitičnimi razmerami v Makedoniji in napredkom Makedonije na njeni poti v EU in Nato. Sogovornika sta spregovorila tudi o regionalnem sodelovanju s poudarkom na srečanju voditeljev Brdo Procesa, ki bo 25. julija 2013 na Brdu pri Kranju. Predsednika sta izmenjala tudi poglede o aktualnem dogajanju na področju Zahodnega Balkana. Predsednik republike Borut Pahor je tudi dejal, da Republika Makedonija še naprej ostaja geografsko prednostno področje mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije.

Posebno pozornost sta predsednika namenila približevanju Makedonije članstvu v EU in NATO. Ob tem je predsednik republike izpostavil podporo Slovenije makedonskemu napredku na evroatlantski poti vendar dodal tudi, da si Slovenija želi, da bi Makedonija in Grčija čim prej našli obojestransko sprejemljivo rešitev oz kompromis glede vprašanja imena, ki bo omogočil preboj pri vključevanju Makedonije v evroatlantske integracije. Podaljševanje trenutnega stanja namreč pomeni poslabšanje možnosti za obojestransko rešitev in zmanjšuje ambicijo Makedonije za pomembne strukturne reforme. Slovenski predsednik je dejal, da bo Slovenija tudi v prihodnje podpirala Makedonijo pri uresničevanju reform, ki niso pomembne le za evroatlantske integracije, ampak tudi za učinkovitejše delovanje države same.

Na uradnih pogovorih sta se predsednika tudi dogovorila, da bo Memorandum o mednarodnem razvojnem sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Makedonije za obdobje 2013 do 2015, formalno podpisan 25. julija 2013 na Brdu pri Kranju. Memorandum predvideva izvedbo razvojnih projektov v skupni vrednosti do 1.426.788 EUR. Slovenija v obdobju do leta 2015 za Makedonijo načrtuje približno 1.500.000 EUR razvojne pomoči, največ, kar 900.000 EUR, bo namenjenih za infrastrukturne projekte in investicijsko tehnično pomoč.

V izjavi za medije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor dejal, da je v Makedonijo prišel iz dveh razlogov, in sicer poglobiti iskreno in dolgotrajno prijateljstvo med Slovenijo in Makedonijo ter zaradi priprav na srečanje voditeljev Brdo Procesa, ki bo 25. julija 2013, v Sloveniji. Predsednik je tudi opozoril, da državi nimata nobenih odprtih političnih vprašanj in poudaril, "moja ocena pa je, da bi tudi zaradi tega lahko bila blagovna menjava med državama večja kot je in menim, da bi bilo primerno spodbuditi obe vladi in gospodarske skupnosti, da tudi preko mešanih komsij povečata ekonomske potenciale ter razmislita o morebitnih skupnih nastopih na tretjih trgih. Predsednik republike je tudi dodal, da pričakuje, da bosta obe vladi pripravili vse potrebno za podpis Memoranduma o razvojnem sodelovanju 25. julija 2013 v Sloveniji, saj sporazum med drugim predvideva 1.500.000 EUR razvojne pomoči za Makedonijo za obdobje dveh let.

O pričakovanjih glede srečanja voditeljev Brdo Procesa 25. julija, je predsednik republike Pahor dejal, da zaradi politične zahtevnosti srečanja ne želi napovedovati rezultatov. Dejal je, da Slovenija je in bo podpirala Makedonijo na poti evropskih integracij in ob tem spomnil na svojo osebno izkušnjo reševanja spora z Republiko Hrvaško: "za prepir in za sodelovanje sta vedno potrebna dva in za sodelovanje je potrebno izbrati veliko poguma."Na koncu je slovenski predsednik še dejal, da ne glede na morebitne slabe občutke pri pogovorih z Grčijo, velja biti praktičen in podati neko verodostojno iniciativno, ki ne bo pustila mednarodne skupnosti ravnodušne in da se lahko začne z reševanjem problemov oz iskanjem rešitev.

Ob uradnem obisku v Republiki Makedoniji bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor jutri obiskal in si ogledal tudi hidroelektrarno Sv. Petka ter se z makedonskim predsednikom udeležil sprejema za člane slovensko-makedonskega poslovnega združenja, kjer bo potekala tudi promocija Evropskega prvenstva v košarki, ki ga bo gostila Slovenija. Predsednik republike se bo v Skopju sestal tudi s predsednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanovskim in predsednikom Vlade Republike Makedonije Nikolo Gruevskim.