Javna predstavitev kandidata za mesto zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika

Ljubljana, 11. 10. 2016 | sporočila za javnostDanes je v Predsedniški palači potekala javna predstavitev kandidata za mesto zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika, ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije v imenovanje predlagal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predstavitev je vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidat g. Lobnik izpolnjuje zahtevane pogoje in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin je predsednik ugotovil, da kandidat uživa tudi potrebno večinsko podporo poslank in poslancev Državnega zbora Republike Slovenije.

Predsednik Pahor je predlog v državni zbor posredoval 7. oktobra 2016, državni zbor o kandidatu glasuje najpozneje v 30-ih dneh po prejemu predloga.

Javna predstavitev kandidatov po predsednikovem mnenju koristno prispeva k preglednosti in kvaliteti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepi zaupanje javnosti. Hkrati pa takšna predstavitev omogoča, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih dokončno odloči državni zbor ali jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike.

Seznam predlagateljic in predlagateljev Mihe Lobnika kot možnega kandidata za Zagovornika načela enakosti:


2016-10-11 Seznam podpisnikov.pdf