Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na državniški obisk na Norveško

Oslo, 6. 11. 2019 | napovednik

Izrazit poudarek bo dan promociji slovenskega znanja in kreativnosti ter krepitvi sodelovanja na področju umetne inteligence, digitalizacije, krožnega gospodarstva in boja proti podnebnim spremembam.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo na povabilo norveškega kralja Haralda V. v sredo in četrtek, 6. in 7. novembra 2019, mudil na Norveškem. To bo prvi državniški obisk slovenskega predsednika na Norveškem. Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja bo v Oslu, kjer bo potekal uradni del pogovorov, sprejel gostitelj kralj Harald V. Predsednik Pahor se bo srečal tudi s prestolonaslednikom Hakkonom Magnusom, s predsednico vlade Kraljevine Norveške Erno Solberg, predsednico parlamenta Kraljevine Norveške Tone Wilhelmsen Troen.

Namen obiska je okrepiti vezi in sodelovanje z državo, ki jo s Slovenijo družijo sorodni pogledi in zavezništvo v NATO. Odnosi med državama so odlični.

V ospredju državniškega obiska predsednika Pahorja bo promocija slovenskega znanja, raziskav, gospodarstva pa tudi oblikovanja, arhitekture, kulture in turizma. Predsednik republike Pahor in norveški kralj Harald bosta odprla razstavo sodobnega slovenskega industrijskega oblikovanja z naslovom »Odprti smo!« (We're open) in obiskala skakalnico Holmenkollen ter v tamkajšnjem smučarskem muzeju odprla razstavo slovenske alpske arhitekture.

S postavitvijo slovenskega čebelnjaka, ki ga bo predsednik Pahor podaril gostitelju, bo poudarjen pomen trajnostnega razvoja, čebel in drugih opraševalcev, čemur tudi Norveška pripisuje velik pomen in je nedavno sprejela posebno strategijo na tem področju. V okviru predsednikovega obiska bo pripravljen poseben večer s koncertom in turistično promocijo Slovenije ter predstavitvijo tipičnih vin ter kulinarike.

Osrednji dogodek, namenjen krepitvi gospodarskega in znanstvenega sodelovanja, bo poslovna konferenca - priredili jo bodo na eni največjih evropskih neodvisnih raziskovalnih organizacij SINTEF, kjer bodo predstavnikom odličnih slovenskih in norveških podjetij predstavljeni dosežki s področij umetne inteligence, krožnega gospodarstva in trajnostne mobilnosti.

Glavne teme pogovorov slovenskega predsednika z norveškimi sogovorniki bodo bilateralno in gospodarsko sodelovanje med državama, digitalizacija in umetna inteligenca, kjer bi Slovenija in Norveška lahko vzpostavili sodelovanje v okviru Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO nastaja v okviru Instituta Jožef Štefan. Izpostavljen bo Norveški in EGP finančni mehanizem, ki ima posebno vlogo pri krepitvi bilateralnih odnosov med državama.

Sogovorniki bodo v pogovorih pregledali aktualne evropske vsebine, vprašanje migracij in schengenskega prostora, obrambno in vojaško sodelovanje v okviru zveze NATO, izzive na področju podnebnih sprememb in krožno gospodarstvo. Predstavljeno bo slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije v letu 2021, v sklopu katerega bodo naše prioritete trajnostni razvoj, vladavina prava in varna Evropska unija, kar so pomembne teme tudi za Norveško, ki je članica Evropskega gospodarskega prostora in tesna in zanesljiva partnerica Evropske unije. Obisk bo priložnost za pregled gospodarskega sodelovanja ter za izmenjavo stališč o aktualnih mednarodnih vprašanjih kot so transatlantski odnosi, odnosi z Rusko federacijo, Kitajsko in Turčijo in razmere v Ukrajini, Sirija ipd.

Norveški kralj bo ob državniškem obisku predsedniku Republike Slovenije podelil državno odlikovanje "Veliki križ norveškega kraljevega reda svetega Olava" (Grand Cross of the Royal Norwegian Order of St Olav). Gre za najvišje norveško odlikovanje, ki ga kralj podeljuje tujim državnikom ob priložnosti državniških obiskov. Predsednik Pahor bo ob tem norveškemu prestolonasledniku Haakonu Magnusu vročil odlikovanje Zlati red za zasluge na diplomatskem in mednarodnem področju.

Predsednika republike bodo na državniškem obisku na Norveškem spremljali minister za zunanje zadeve Miro Cerar, minister za šolstvo znanost in šport Jernej Pikalo in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter predstavniki slovenskih podjetij in znanosti.


Predviden medijski program:

Sreda, 6. november 2019

11.00
Uradni sprejem z vojaškimi častmi pred Kraljevo palačo.
  - predsednika Republike Slovenije (in Njegovo kraljevo visokost kronskega princa Haakona) pričakata Njuni veličanstvi kralj Harald V. in kraljica Sonja, sledi skupni odhod v častni pavilijon,
  - izvedba norveške in slovenske himne,
  - pregled postroja Častne garde in priklon zastavi,
  - kralj Harald V. predsedniku Republike Slovenije predstavi predstavnike Kraljevine Norveške,
  - predsednik Pahor in člani kraljeve družine pozdravijo predstavnike slovenske skupnosti, ki živi na Norveškem.

FOTOTERMIN
11.15
Predsednik Pahor in člani kraljeve družine vstopijo v Kraljevo palačo, sledi nadaljevanje pozdravnega ceremoniala v Kraljevi palači.

Predsednik Republike Slovenije in kralj Harald V. se ob vstopu v palačo poklonita norveški zastavi na desni strani preddverja.
sledi
Uradni fototermin

  - s kraljevim parom in prestolonaslednikom,
  - s kraljem in kraljico,
  - s prestolonaslednikom.

Lokacija: Ptičja soba, 1. nadstropje
sledi
Uradna predstavitev delegacij Kraljevine Norveške in Republike Slovenije.

Lokacija: Mala ceremonialna dvorana, 1. nadstropje

FOTOTERMIN
sledi
Uradna izmenjava daril in odlikovanj.

Lokacija: Beli salon, pritličje

FOTOTERMIN
sledi
Predsednik Republike Slovenije se vpiše v knjigo gostov.

Lokacija: Salon Bernadotte, pritličje

FOTOTERMIN
11.45
Zaključek uradnega pozdravnega ceremoniala.
12.15
Polaganje venca k Narodnemu spomeniku (žrtvam 2. svetovne vojne) in pregled postroja Častne garde.

Lokacija: Trdnjava Akershus

FOTOTERMIN
12.30
Srečanje predsednika Republike Slovenije in predsednice norveđkega parlamenta Storting Tone Wilhelmsen Troen.

Lokacija: pred stavbo parlamenta Storting

FOTOTERMIN
12.35 – 13.00
Pogovor predsednika Pahorja s predsednico parlamenta Troen.

Lokacija: pisarna predsednice parlamenta

FOTOTERMIN
sledi
Predsednik Republike Slovenije se vpiše v knjigo gostov.

Lokacija: preddverje pisarne predsednice parlamenta

FOTOTERMIN
nato
Uradni fototermin pred zastavami
nato
Morebitna izjava za javnost (tbc).
16.20 – 16.50
Udeležba predsednika Pahorja in kraljevega para na odprtju razstave slovenskega oblikovanja »We’re Open!«.

Lokacija: umetnostna galerija Oslo Kunsthaal

FOTOTERMIN
17.00
Srečanje predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednice Vlade Kraljevine Norveške Erne Solberg.

Lokacija: rezidenca predsednice Vlade Kraljevine Norveške

FOTOTERMIN
sledi
Predsednik Republike Slovenije se vpiše v knjigo gostov.

Lokacija: soba za pogovore, pritličje

FOTOTERMIN
17.05 – 17.40
Pogovor predsednika Republike Slovenije s predsednico Vlade Kraljevine Norveške.

FOTOTERMIN
17.45 – 17.55
Skupna izjava za javnost.

Lokacija: soba za pogovore (pritličje)
20.00 – 22.30
Svečana večerja, ki jo ob državniškem obisku predsednika Republike Slovenije v Kraljevini Norveški v Kraljevi palači gostita kralj Harald V. in kraljica Sonja.

FOTOTERMIN rokovanja z najavljenimi gosti (19.46 – 19.55)

Lokacija: Zrcalna dvorana Kraljeve palače


FOTOTERMIN med zdravicama (22.00)

Lokacija: Velika plesna dvorana Kraljeve palače


Četrtek, 7. november 2019

10.15
Prihod pred stavbo raziskovalne organizacije SINTEF, kjer predsednika Republike Slovenije in kraljevi par pozdravita direktorica organizacije gospa Alexandra Bech Gjorv in izvršni podpredsednik gospod Morten Dalsmo.

FOTOTERMIN
10.15 – 11.00
Udeležba na poslovno-znanstvenem dogodku »Artificial Intelligence, Green Transition and Sustainable Solutions: Cooperation between Slovenia and Norway«,

- podpis memoranduma o sodelovanju med organizacijo SINTEF in Institutom Jožefa Stefana (podpisnika: direktorica SINTEF Alexandra Bech Gjorv in direktor IJS prof. dr. Jadran Lenarčič).

FOTOTERMIN
11.15Prihod pred Smučarski muzej Holmenkollen, kjer predsednika Republike Slovenije in kraljevi par pozdravita županja Osla Marianne Borgen in generalni sekretar Norveške smučarske zveze Erik Eide.

FOTOTERMIN
11.15 – 11.55Ogled smučarskega muzeja Holmenkollen in udeležba na otvoritvi razstave »slovenski arhitekturi v Alpah iz obdobja 2008 – 2018.

- voden ogled muzeja,
- voden ogled panelne razstave o slovenski arhitekturi v Alpah,
- vožnja z dvigalom na vrh skakalnice,
- srečanje z norveškim smučarskim skakalcem,
- skupinsko fotografiranje,
- pred odhodom iz muzeja vpis v knjigo gostov.

FOTOTERMIN
13.00Prihod pred Government Guest House, kjer Predsednika Pahorja, kraljevi par in prestolonaslednika pozdravi minister za digitalizacijo Kraljevine Norveške Nikolai Astrup.

FOTOTERMIN
13.00 – 14.25Uradno kosilo, ki ga gosti Vlada Kraljevine Norveške.

FOTOTERMIN med zdravicama

Lokacija: salon Statsrĺdssalen Kraljeve palače
15.30
Prihod pred BI Norwegian Business School, kjer predsednika Republike Slovenije, kralja in prestolonaslednika pozdravita predsednik poslovne šole BI gospod Inge Jan Henjesand in vodja tehničnega oddelka gospod Tommy Lars Wensĺs.

FOTOTERMIN
15.30 – 16.10
Udeležba na dogodku »Pomen čebel« in skupni ogled razstavljenega čebelnjaka, razstave in degustacija medu.

FOTOTERMIN
18.10
Prihod Njunih veličanstev kralja in kraljice ter Njegove kraljeve visokosti kronskega princa pred palačo Gamle Logen, kjer jih pozdravi predsednik Republike Slovenije.

FOTOTERMIN
18.15 – 19.30
Udeležba na »Slovenskem večeru«, ki ga gosti predsednik Republike Slovenije.

- pozdravni nagovor veleposlanika Republike Slovenije Edvina Skrta,
- nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja,
- predstavitev Slovenije kot turistične destinacije s strani direktorice Slovenske turistične organizacije Maje Pak.

FOTOTERMIN