SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor sprejel predsednika maroškega parlamenta Alamija

Ljubljana, 22. 1. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel Rachida Talbija Alamija, predsednika Parlamenta Kraljevine Maroko, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Sogovornika sta v pogovoru največ pozornosti namenila poglabljanju vsestranskega sodelovanja med državama in se zavzela za poglobitev gospodarskega sodelovanja, kjer je še veliko neizkoriščenih potencialov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel predsednika Parlamenta Kraljevine Maroko Rachida Talbija Alamija
Foto: Daniel Novakovič/STA

Sogovornika sta govorila tudi o reševanju izzivov migracijske krize v Evropi in boju proti terorizmu. Slovenski predsednik je v pogovoru poudaril potrebo po usklajeni politiki EU do migracij in pojasnil uvedbo strožjega nadzora na slovenski meji. Predsednik Parlamenta Kraljevine Maroko Rachid Talbi Alami in slovenski predsednik Pahor sta se strinjala, da je potrebno odpraviti vzroke migracij, saj meja ni mogoče vodotesno zapreti. Predsednik maroškega parlamenta Alami je pri tem predstavil maroško izkušnjo z migracijami - Maroko je kot država tranzita namreč uspel v sodelovanju s sosednjimi državami in z EU uspešno nadzorovati migracijske tokove.

V nadaljevanju pogovora sta predsednik Pahor in predsednik maroškega parlamenta Alami govorila tudi o aktualnih notranjepolitičnih razmerah v Maroku in v Sloveniji ter o vprašanjih, povezanih z Evropsko unijo. Izmenjala sta poglede tudi o drugih zunanjepolitičnih zadevah v širši mednarodni skupnosti in o vprašanjih afriškega kontinenta in Bližnjega vzhoda s posebno pozornostjo do razmer v Siriji.

Ob tem sta sogovornika spregovorila tudi o islamskem radikalizmu in terorizmu. Soglašala sta, da prizadevanja za okrepljeno varnost ne smejo postati edino vodilo ravnanj, saj bi s tem utegnili ob rob potisniti skrb za temeljne človekove pravice in svoboščine. Izrazila sta skupno prepričanje, da odgovor na grožnje, ki jih predstavlja terorizem, ne more biti zgolj v represiji, temveč mora mednarodna skupnost nasloviti okoliščine, ki vodijo v radikalizacijo, nasilni ekstremizem in terorizem.
Ob koncu sestanka je predsednik maroškega parlamenta Alami predsednika republike povabil, da obišče Maroko na uradnem obisku.