SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na globalnem vrhu Organizacije združenih narodov o izpolnjevanju ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030

Ljubljana, 18. 9. 2020 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes nastopil na globalnem vrhu Organizacije združenih narodov o izpolnjevanju ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030. Globalni vrh je potekal virtualno.

Na globalnem vrhu o izpolnjevanju ciljev trajnostnega razvoja je sodelovalo le 24 držav (izmed 193), med njimi Slovenija, ki je bila izbrana zaradi rednega in transparentnega poročanja o izpolnjevanju ciljev Agende 2030.

Virtualno srečanje voditeljev je uvodoma nagovoril Antonio Gutteres, generalni sekretar Organizacije združenih narodov, ki je predstavil uspehe držav pri izpolnjevanju ciljev s poudarkom na podnebni politiki, revščini in enakopravnosti spolov. Otvoritvenemu nagovoru generalnega sekretarja so sledili nagovori voditeljev izbranih držav, globalno srečanje je nagovorila tudi Malala Yousafzai, najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir (2014).


Besedilo nagovora v slovenskem jeziku v nadaljevanju.

»Spoštovane ekscelence, gospe in gospodje,

Agenda 2030 ponuja boljšo prihodnost milijardam ljudi po svetu in našemu planetu kot celoti.

Slovenija je bila med prvimi državami, ki so v okvir državnih prednostnih nalog vključile cilje trajnostnega razvoja. Zavezali smo se preglednemu izvajanju agende. Zato smo že drugič predstavili prostovoljni nacionalni pregled.

Z veseljem sporočam, da je Slovenija napredovala pri skoraj vseh 17 ciljih, zlasti pri odpravi revščine v vseh oblikah. Pomembne izboljšave smo dosegli tudi na drugih področjih, kot sta recikliranje odpadkov in ekološko kmetovanje. Tudi slovenski izobraževalni sistem spada med visoko kakovostne.

Še vedno pa nas čakajo izzivi na številnih področjih, predvsem področju trga dela, krožnega gospodarstva in podnebne nevtralnosti.

Slovenija, kot jo vidimo leta 2030, naj bo zelena, z lepo in čisto naravo in mnogimi naravnimi habitati. Naj bo družba znanja, inovacij in novih tehnologij z visoko stopnjo bogastva in udobja.

Verjamemo, da lahko s sodelovanjem bistveno prispevamo k soustvarjanju boljšega in pravičnejšega sveta.

Tako imenovana »nova normalnost«, ki jo je povzročila pandemija Covid-19, prinaša velike politične, gospodarske in družbene spremembe. Njene posledice presegajo zgolj neposredne učinke na zdravstveno področje. COVID prinaša nauk o enotnosti in solidarnosti. Pandemija nas je prisilila tudi k večji ustvarjalnosti, drugačnemu razmišljanju in iskanju rešitev tam, kjer jih prej nismo.

Cilji Agende 2030 – čeprav je bila ta sprejeta v drugačnih časih – so pravilen odgovor na izzive našega časa.

Danes nas od ciljne črte loči še deset let. Ne smemo zapravljati časa. Pravi trenutek je zdaj. Hvala.«