SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na predvečer 15. obletnice smrti dr. Jožeta Pučnika, nestorja slovenske države, pripravil sprejem v njegovo čast in trajen spomin

Ljubljana, 10. 1. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, na predvečer 15. obletnice smrti dr. Jožeta Pučnika, nestorja slovenske države, pripravil slovesen sprejem v njegovo čast in trajen spomin.  

Na dogodek je povabil gospoda Gorazda Pučnika, sina dr. Jožeta Pučnika, z družino, sprejema pa sta se udeležila še direktor Inštituta dr. Jožeta Pučnika gospod Boštjan Kolarič in akad. Janko Kos, sodelavec in sopotnik dr. Pučnika.

Po sprejemu v Zlatem salonu Predsedniške palače so udeleženci obiskali dvorano dr. Jože Pučnik, ki je poimenovana po nestorju slovenske države.


Besedilo nagovora predsednika republike (Velja govorjena beseda!):

"Jutri bo minilo 15 let od smrti dr. Jožeta Pučnika. Čeprav je smrt vedno žalosten dogodek bi si osebno želel, da bi se jutri spominjali obletnice z iskrenim veseljem. Z veseljem, da smo Slovenci imeli dr. Jožeta Pučnika, ki je tako pomembno, celo odločilno prispeval k demokratičnemu preporodu in ustanovitvi samostojne države.
Ko smo pred 15 leti izvedeli za njegovo smrt smo poleg žalosti občutili tudi zadrego. Kako se primerno posloviti od tako važne zgodovinske osebnosti. Dr. Pučnik namreč nikoli ni opravljal najpomembnejših državniških dolžnosti, toda stvarno je bil osrednja osebnost ustanovitve naše države.
Dr. Jože Pučnik, zavoljo njegove nenadomestljive vloge ob koncu 80-ih let in začetku 90-ih let prejšnjega stoletja, upravičeno velja za nestorja slovenske države.
Kot predsednik republike na predvečer okrogle obletnice njegove smrti čutim dolžnost in privilegij, da v navzočnosti njegove družine, predstavnikov inštituta, ki nosi njegovo ime in nekaterih njegovih najbolj osebnih prijateljev povabim vse naše ljudi, doma in po svetu, da jutri namenimo kanček hvaležne pozornosti temu velikemu imenu slovenske politične zgodovine.
Po koncu tega kratkega sprejema v Zlatem salonu se bomo skupaj sprehodili do dvorane, ki v Predsedniški palači nosi njegovo ime. V dvorani si ob dnevu odprtih vrat tisoči obiskovalcev zelo radi ogledajo tudi razstavljeno najvišje državno odlikovanje, Red za izredne zasluge, s katerim je bil posthumno odlikovan dr. Jože Pučnik.
Prizadeval si bom, da zlasti prihajajoči rodovi Slovencev nikoli ne bodo pozabili pomembne vloge dr. Jožeta Pučnika za naš narodni obstoj in razvoj.
Enako važno se mi zdi, da ohranjamo pristen spomin na njegov edinstven človeški značaj, ki je v sebi premogel toliko moči, da je zmogel odpuščati."