Počastitev mednarodnega dneva knjig za otroke v Predsedniški palači

Ljubljana, 3. 4. 2017 | sporočila za javnostV počastitev 50. obletnice praznovanja mednarodnega dneva knjig za otroke, ki ga obeležujemo 2. aprila, je danes, 3. aprila 2017, Predsedniško palačo obiskalo blizu dvesto (200) otrok iz vrtca Ledina, zasebnega vrtca Pingvin, vrtca Racman Dragomelj, vrtca Vodmat in Osnovne šole Venclja Perka Domžale. Priznana slovenska pisateljica, pesnica in pravljičarka Anja Štefan je otrokom pripovedovala pesmice, uganke in pravljice, ki v knjigah niso zgolj zapisane z besedami, temveč so tudi upodobljene z ilustracijami. Ker v letu 2017 obeležujemo tudi 100-letnico izdaje prve slovenske slikanice Martin Krpan z Vrha avtorja Frana Levstika, ki jo je ilustriral Hinko Smrekar, je otroke nagovorila tudi ilustratorka Jelka Reichman, prejemnica nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo 2002, ki jim je opisala, kako se ilustratorji trudijo vsak v svojem lastnem slogu upodobiti zapisane besede in jim tako še bolj približati zgodbe. Ob Jelki Reichman so na dogodku sodelovali tudi drugi večkrat nagrajeni ilustratorji: Jelka Godec Schmidt, Marjanca Jemec Božič, Zvonko Čoh in Marjan Manček.

Otroke je nagovoril tudi Zvonko Kafol, predsednik Upravnega odbora Slovenskega knjižnega sejma in direktor Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev. Poudaril je, da branje v najzgodnejšem obdobju otrokom odpira širok pogled na svet in iz bralcev ustvarja voditelje in ustvarjalce, zato imajo otroci pravico, starši pa dolžnost, da jim berejo. Hkrati pa je pomembna naloga odraslih tudi to, da otrokom omogočijo dostop do knjig.

Nazadnje je otroke pozdravil še predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Povedal je, da ve, da otroci knjige ne le berejo, temveč jih tudi sami pišejo in ilustrirajo - pokazal jim je nekaj slikanic, ki so jih izdelali otroci in mu jih poslali ali prinesli v dar. Opogumil jih je, naj se tudi sami preizkusijo v vlogi avtorjev in ilustratorjev.

Dogodku so prisostvovali tudi predstavniki Slovenske sekcije Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, revije Ciciban, Društva založnikov Slovenije in Cankarjevega doma, ki gosti pripovedovalski festival Pravljice danes. Otroke pa je ob koncu presenetil Maček Muri.

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY vsako leto ob mednarodnem dnevu knjig za otroke pripravi poslanico in plakat. Letos ju je pripravila Ruska sekcija IBBY - poslanico je napisal pisatelj in pesnik Sergej Mahotin (prevedla jo je Lijana Dejak), plakat pa je ilustriral umetnik Mihail Fjodorov. Poslanica tako tudi simbolno ponazarja sodelovanje med pisatelji in ilustratorji, ki soustvarjajo knjige za otroke.

Povezava do letošnje poslanice: http://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april/281-rastimo-s-knjigo 

Počastitev mednarodnega dneva knjig za otroke v Predsedniški palači
Foto: Daniel Novakovič/STA