Predsednik Pahor se bo na Malti srečal s predsednicami in predsedniki dvanajstih držav

Valletta, Malta, 14. 9. 2017 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v četrtek, 14. septembra 2017, srečal s predsedniki dvanajstih držav: na Malti se bodo sestali predsednik Republike Avstrije dr. Alexander Van der Bellen, predsednik Republike Bolgarije Rumen Radev, predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Republike Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Zvezne republike Nemčije Frank-Walter Steinmeier, predsednik Grčije Karolus Papulijas, predsednik Madžarske János Áder, predsednica Republike Malte Marie-Louise Colero Preca, predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella, predsednik Republike Latvije Raimonds Vējonis, predsednik Republike Poljske Andrzej Duda in predsednik Portugalske Marcelo Rebelo de Sousa.

Predsedniki, ki enkrat letno v eni izmed sodelujočih držav razpravljajo o pomembnih političnih vprašanjih v okviru neformalnega srečanja šefov držav skupine Arraiolos, se bodo sestali na povabilo predsednice Republike Malte Marie-Louise Colero Preca, v Valletti na Malti. V okviru letošnjega srečanja bosta potekali dve delovni zasedanji: "Ohranjanje socialne Evrope v okolju plenilske globalne ekonomije" in "Soočanje z varnostnimi izzivi v evromediteranski regiji".

Na prvem zasedanju z naslovom "Ohranjanje socialne Evrope v okolju plenilske globalne ekonomije" bodo obravnavana vprašanja zagotavljanja bistvenih elementov trajnostne socialne države v Evropi in vloge Evropske unije kot skupnega projekta v času, ko globalni ekonomski sistem vse bolj povečuje socialne razlike. - razprava bo osredotočena na možnosti preprečevanja koncentriranja moči in bogastva in zagotavljanja demokracije. Razprava naj bi se posvetila tudi vprašanju, kako migracije spremeniti iz bremen v priložnosti, kako okrepiti vlogo političnih strank, sindikatov, parlamentov idr. pri zagotavljanju socialne pravičnosti, kako zmanjšati socialno-ekonomske razlike v državah in med državami. Razprava bo priložnost, da države predstavijo svoja prizadevanja za uresničevanje 17 ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030 Združenih narodov.

Na drugem zasedanju z naslovom "Soočanje z varnostnimi izzivi v evromediteranski regiji" bodo obravnavana vprašanja glede ustreznega naslavljanja varnostnih groženj v evromediteranski regiji, kot so strateška relevantnost misij EU v osrednjem Sredozemlju, določanje prioritet Evropske unije v evropski sosedski politiki, zagotovitev učinkovitega koordiniranja kolektivne varnostne strategije v Sredozemlju in ustrezne migracijske politike do južnih partnerjev kot tudi ustrezne strategije za preprečevanje terorizma, učinkovite diplomacije EU za reševanje nerešenih konfliktov.

Predsednik republike Borut Pahor bo v okviru delovnih srečanj z drugimi predsedniki izmenjal stališča in poglede glede vprašanj, ki so trenutno v ospredju njihovih zanimanj.