Predsednik računskega sodišča je predsedniku Pahorju predstavil Poročilo o delu računskega sodišča za leto 2018

Ljubljana, 15. 4. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije Tomaža Vesela, ki mu je predstavil ključne poudarke iz poročila računskega sodišča za leto 2018.

Predsednik računskega sodišča je ob tej priložnosti poudaril pomembnost in uveljavljenost neodvisnega in objektivnega delovanja vrhovne revizijske inštitucije v državi, kar se med drugim kaže tudi v nezmanjšanem prilivu pobud za izvedbo revizij. Med njimi je vedno manj anonimnih pobud in vedno več prošenj za svetovanje, kar vse odraža veliko zaupanje v to institucijo.

Predsednik računskega sodišča je predsednika republike seznanil s ključnimi izzivi na področju javnofinančnega poslovanja v državi. Pri tem je posebej omenil usmerjenost k revidiranju sistemskih rešitev na področjih, ki so pomembna za vsakodnevno življenje in delo ljudi.
V pogovoru je bil predsednik republike seznanjen tudi s pripravo potrebnih sprememb zakona o Računskem sodišču, ki se mora po 25 letih delovanja v večji meri prilagoditi spremenjenim okoliščinam delovanja. Predsednik republike je ob tem izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da je računsko sodišče zagotovo ena od institucij države z velikim ugledom in zaupanjem javnosti v njeno delo, na kar kaže tudi predstavljeno poročilo. Sogovornika sta se dogovorila, da bo obeležitev letošnje 25. obletnice delovanja te institucije potekala s posebno slovesnostjo v Predsedniški palači.


Predsednik republike Borut Pahor se je seznanil z Letnim poročilom računskega sodišča za leto 2018
Foto: Daniel Novakovič/STA