SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob stoletnici strojništva na Univerzi v Ljubljani

Ljubljana, 26. 11. 2019 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob stoletnici strojništva na Univerzi v Ljubljani. Predsednik republike je imel na slavnostni akademiji govor.

Predsednik republike je častni pokrovitelj slavnostne akademije ob stoletnici strojništva na Univerzi v Ljubljani.

Predsednik Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob stoletnici strojništva na Univerzi v Ljubljani
Foto: Nik Jevšnik/STA

V nadaljevanju je besedilo govora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

"Spoštovani gospod dekan,
cenjeni profesorji in študentje te in prejšnjih generacij,
visoki gostje,
gospe in gospodje.

Spoštovani gospod dekan,

sprejmite, prosim, iskrene čestitke ob vaši imenitni obletnici, v mojem imenu, v imenu države, in, kolikor mi položaj omogoča, v imenu vseh naših ljudi.

Spoštovani,

letos praznujemo 100. obletnico ustanovitve Univerze v Ljubljani. Enako daleč nazaj seže poučevanje strojništva na Slovenskem. V tem času se je zgodilo veliko in spremenilo skoraj vse.

Malo pred tem se je končala Velika vojna, kmalu ji je sledila druga, Slovenci pa smo imeli nato še osamosvojitveno. V tem času smo pri nas zamenjali vsaj sedem držav in dvanajst denarnih valut.

V Ljubljani, ki je pred sto leti dobila ne le slovensko univerzo, marveč tudi narodno galerijo, slovensko gledališče, narodni dom …, so se dotlej govorili vsaj trije jeziki; zdaj imamo svojega, ki je eden od uradnih jezikov evropske unije, v kateri je pol milijarde ljudi.

Pred nekaj več kot sto leti smo dobili avtomobil, letalo in film, le malo prej telefon. Ko je Cankar napisal Erotiko, je imela Ljubljana 192 telefonskih priključkov, danes je v Sloveniji več mobilnih telefonov kot ljudi. Od parne kočije smo prišli do pametnega avta. Od vozila, ki ne potrebuje več konja, do takšnega, ki ne potrebuje več človeka.

Napredek tehnologij je bil v tem času skokovit glede na stoletja pred tem, a zdi se, da so resnične spremembe še pred nami.

Strojništvo vseh teh sprememb ne opazuje, ampak jih ustvarja. Če se radovedni ljudje delijo na tiste, ki veliko vedo in na one, ki veliko razumejo, sodijo inženirji med slednje. Razumejo, zakaj letalo leti in kako zvok potuje. Razumejo, da gre razvoj naprej in naprej in da tisti, ki obstane, ostane zadaj. Vedo, da se prihodnosti ni treba bati.

Strojništvo je povsod. Skoraj ni produkta, ki pri njem ne bi sodelovala strojniška znanja. Tudi zdravil in hrane ni brez procesne industrije. Strojništvo določa naše počutje, naše udobje, naše življenje. Tiho, ne da bi nas na to posebej opozarjalo, je povsem nepogrešljivo.

Podobno je z vašo fakulteto. Pomen njene vloge pri ustanovitvi Univerze v Ljubljani je bil razumljiv - dotlej so morali študentje strojništva po znanje na druge šole in v druge države. V svojem kasnejšem stoletnem delovanju je šola v različnih obdobjih doživljala različno pozornost in naklonjenost in medtem utrjevala svoj pomen.

Postala je tako odlična članica Univerze v Ljubljani, da ima zdaj kar dva projekta evropskega raziskovalnega sveta in študente, ki zmagujejo na svetovnih tekmovanjih, da pridobiva več sredstev iz raziskav kot od Univerze in da se uvršča med 200 najboljših strojnih fakultet na svetu.

Spoštovani,

zdi se, da se je v zadnjih sto letih največ zgodilo in spremenilo prav v študijih, ki jih poučujete na vaši fakulteti.

Sodim med ljudi, ki v razvoju novih tehnologij vidijo veliko priložnost za reševanje starih in novih problemov posameznika in družbe, in sem tako kot vi prepričan, da je smiselno pri tem sodelovati - ne le opazovati in ugotavljati, kaj so medtem storili drugi.

Težko je napovedati, kakšen bo svet čez novih sto let, a danes je to doba enega človeškega življenja. Otroci, ki se rojevajo zdaj, bodo doživeli vašo dvestoletnico in nam, vam in njim želim, da bi dotlej tudi z vašimi snovanji, inovacijami in izumi naredili svet, ki bo še boljši od našega.

Potrebujemo vas, zaupamo vam."