Javna predstavitev zadnjega kandidata za tri člane Sodnega sveta

Ljubljana, 13. 4. 2018 | sporočila za javnost

V Predsedniški palači je danes potekala zadnja javna predstavitev kandidata za tri člane Sodnega sveta in sicer se je javnosti predstavil izr. prof. dr. Andraž Teršek. Predstavitev je vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Včeraj in v sredo so se javnosti že predstavili: red. prof. dr. Damjan Možina, Andrej Rozman, prof. dr. Rok Svetlič, prof. dr. Verica Trstenjak in mag. Emil Zakonjšek.

Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidati izpolnjujejo visoke strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije. Po posvetovanjih predsednika z vodji poslanskih skupin je mogoče utemeljeno sklepati, da bodo poslanke in poslanci izmed predlaganih kandidatov izvolili tri nove člane Sodnega sveta.

Vsi predlagani kandidati so se javnosti predstavili pred glasovanjem v Državnem zboru, ki bo 19. aprila 2018.

Za javno predstavitev kandidatov, ki je postala običaj, se je predsednik republike odločil, ker prispeva k preglednosti in kvaliteti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepi zaupanje javnosti. Hkrati pa takšna predstavitev omogoča, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih dokončno odloči državni zbor ali jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike.