Predsednik republike v Lendavi: “Nič ni bolj pomembnega kot prizadevanja za mir”

Lendava, 24. 4. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Sinagogi Lendava udeležil komemorativne pietetne slovesnosti ob 75. obletnici deportacije lendavskih Judov.

Predsednik republike je uvodne besede nagovora posvetil gospe Eriki Fürst, prekmurski Judinji, ki je preživela holokavst: “Ko sem vas po polaganju venca prijel za roko, je bilo kot da bi na prostoru minljivosti prijel za večnost. Na prostoru, ki je hladen, sem iz vaše roke čutil človeško toplino.” Povabil jo je, da se prihodnje leto skupaj udeležita komemorativne pietetne slovesnosti ob 75. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Predsednik republike je v nadaljevanju poudaril, da se vse velike morije pričnejo takrat, ko drobni kazalci izključevanja postanejo samoumevni, se na njih navadimo in jih sprejmemo kot družbeno normo. Zato moramo razumeti, kako pomembno je dovolj zgodaj prepoznati izključevanje, nestrpnost in sovraštvo ter biti nanje pozoren.

Velika evropska ideja po njegovem mnenju odloča o miru, varnosti in varni prihodnosti naših otrok: “Če jo bomo znali zavarovati tudi takrat, ko bo šibka, poiskati razloge za njeno šibkost in jo kljub temu ohraniti, bomo lahko živeli v miru. Nič ni bolj pomembnega kot prizadevanja za mir.”

Predsednik republike na komemorativni pietetni slovesnosti ob 75. obletnici deportacije lendavskih Judov
Foto: Bor Slana/STA

Pred spominsko slovesnostjo je predsednik Pahor položil venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi. Venec k spomeniku sta položila tudi gospod Janez Magyar, župan Občine Lendava, v imenu Države Izrael pa gospod Ivan Koncut, občinski svetnik.

V času druge svetovne vojne je bila judovska skupnost v Sloveniji najštevilčnejša prav na območju Lendave in Murske Sobote, vendar je zaradi holokavsta takorekoč izginila. Pokopališče v Dolgi vasi je največje judovsko pokopališče v Sloveniji, ki je ostalo neokrnjeno in je zato danes enkraten in spomeniško zaščiten spomenik judovske kulture.

Predsednik republike je položil venec na judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi
Foto: Bor Slana/STA