SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Pri predsedniku republike VII. krog pogajanj o možnih spremembah volilne zakonodaje

Ljubljana, 12. 11. 2019 | sporočila za javnost

Na današnjem 7. krogu pogajanj parlamentarnih strank o možnih spremembah volilne zakonodaje pri predsedniku republike so se pogajalci dogovorili, da Ministrstvo za javno upravo pripravi dodaten predlog sprememb meja volilnih okrajev z večjimi odstopanji od doslej predlaganih.

Nov predlog naj upošteva možnost večjega odstopanja od velikosti povprečnega volilnega okraja, in sicer +/- 25% odstopanje. Sedanji predlog upošteva +/- 15% odstopanje.

Pogajalci so vzeli na znanje stališče ministra za javno upravo Rudija Medveda, da bi bilo sicer vsako nadaljnje spreminjanje meja volilnih okrajev z večjimi odstopanji od doslej predlaganega preveliko tveganje za ustavno spornost takih predlogov.

To odločitev so pogajalci sprejeli zato, da se olajša oceno parlamentarnim strankam o sprejemljivosti sprememb Zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor s spremembami meja volilnih okrajev.

Minister za javno upravi Rudi Medved bo predsedniku republike Borutu Pahorju dodaten predlog poslal do konca tega meseca, predsednik Pahor pa bo določil datum 8. kroga pogajanj.

Ponovno so poudarili, da od julijskega sestanka predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike velja sklep, da se v parlamentarno proceduro vloži tistega od obeh predlogov,


  a) spremembe Zakona o volitvah v državni zbor z uvedbo relativnega prednostnega glasu (zahtevana večina 60 poslank in poslancev)

   ali

  b) spremembe Zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor s spremembami meja volilnih okrajev ( zahtevana večina 46 glasov),

  ki bo zbral zadostno število podpisov poslank in poslancev za vložitev.

  Pri predsedniku republike VII. krog pogajanj o možnih spremembah volilne zakonodaje
  Foto: UPRS