SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor se bo udeležil odprtja razstave Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu

Ljubljana, 30. 9. 2020 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v sredo, 30. septembra 2020 ob 19. uri v Narodni galeriji udeležil odprtja razstave Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. Predsednik republike bo imel na otvoritvi govor.

Razstava Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Češke republike Miloša Zemana.
Predsednik Pahor je avgusta v telefonskem pogovoru češkemu predsedniku Zemanu izrekel povabilo na otvoritev razstave. Predsednik Zeman se je predsedniku Pahorju za vabilo zahvalil in dejal, da bo Slovenijo obiskal ob prvi priložnosti, ko mu bodo to omogočale zdravstvene okoliščine.

Galerija slik Praškega gradu sodi med redke primere umetniških zbirk v Evropi, ki kontinuirano obstajajo že vrsto stoletij vse do danes. Slovenski javnosti bo predstavljenih 46 vrhunskih umetnin, ki skupaj z reprodukcijami arhivskih dokumentov omogočajo pogled, ki je bil več stoletij namenjen le cesarskim očem. Na ogled bodo dela slikarskih mojstrov, kot so Tizian, Tintoretto, Veronese in Rubens. Razstava predstavlja primer odličnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Češko republiko, saj umetinine cesarke zbirke le redko potujejo iz Prage.


LOKACIJA: Narodna galerija, Prešernova 24, Ljubljana