Delovni in spoznavni obisk predsednika Pahorja pri novoizvoljenem avstrijskem zveznem predsedniku van der Bellnu

Ljubljana, 10. 1. 2017 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v torek, 10. januarja 2017, na Dunaju srečal z novoizvoljenim zveznim predsednikom Republike Avstrije dr. Alexandrom van der Bellnom. Gre za prvo srečanje predsednika Pahorja z novoizvoljenim avstrijskim predsednikom. Predsednik Republike Slovenije se bo sestal tudi z zveznim kanclerjem Republike Avstrije Christianom Kernom.

Na srečanju spoznavne narave se bosta predsednik Pahor in novoizvoljeni avstrijski predsednik van der Bellen osredotočila predvsem na dvostransko sodelovanje ter na najaktualnejša vprašanja, povezana s prihodnostjo Evropske unije in sodelovanjem obeh držav v njej. Predsednika se bosta predvidoma dogovorila za nadaljevanje trilateralnih srečanj (Slovenija-Avstrija-Hrvaška) in za čimprejšnji uradni predsedniški obisk.

Predsednik Pahor in novoizvoljeni predsednik van der Bellen bosta izmenjala ocene o ravni doseženega meddržavnega dialoga, ki ga Slovenija ocenjuje kot prijateljskega, partnerskega in zelo razvejanega, tako na politični kot na strokovni ravni. Govorila bosta tudi o gospodarskem sodelovanju med državama. Avstrija je tretja gospodarska partnerica Slovenije, največja naložbenica in na drugem mestu po številu prihodov turistov in nočitev. Avstrija ostaja najpomembnejše tržišče za Luko Koper, Luka Koper pa najpomembnejše pristanišče za Avstrijo.

Predsednika bosta spregovorila o trilateralnem sodelovanju Slovenija – Hrvaška – Avstrija na ravni predsednikov, ki naslavlja aktualne teme v naši soseščini ter druga pomembna zunanjepolitična vprašanja. Zadnje takšno srečanje je potekalo na Hrvaškem 18. marca 2016. Predsednik Pahor bo avstrijskemu sogovorniku, ki je gostitelj naslednjega trilateralnega srečanja, predlagal, da bi srečanje potekalo čimprej, še v prvi polovici letošnjega leta.

V pogovorih bosta sogovornika izmenjala poglede na prihodnost Evropske unije, kjer se Slovenija zavzema za trdno, povezano in enotno Evropsko unijo, želi ostati trdno v med seboj najbolj povezanem delu evropske integracije ter ostaja zavezana nadaljnji integraciji Evropske unije. V tej luči se bosta pogovarjala o sodelovanju pri iskanju odgovorov na trenutna vprašanja in o oblikovanju nove evropske vizije.

V pogovorih bo naslovljena tudi migracijska problematika, glede katere bo predsednik Pahor predvidoma izpostavil podporo skupnemu odzivu Evropske unije in ohranitvi dogovora med Evropsko unijo in Turčijo.

Morebitno medijsko zanimanje sporočite Špeli Vovk MA, svetovalki predsednika predsednika republike (e-pošta: spela.vovk@predsednik.si , mobilna št.: 041 755 534).