SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in južnokorejski predsednik Moon za vsestransko poglobitev sodelovanja med državama

Seul, 20. 2. 2018 | sporočila za javnost

Na povabilo predsednika Republike Koreje Moona se predsednik Republike Slovenije Borut Pahor mudi na prvem uradnem obisku v Republiki Koreji. Prvi uradni obisk slovenskega predsednika prihaja v času, ko Slovenija in Južna Koreja obeležujeta 25. obletnico diplomatskih odnosov.

Predsednik republike je dopoldne najprej obiskal inštitut ASAN, najbolj priznan korejski inštitut za mednarodne odnose, kjer se je sestal s predsednikom in člani inštituta ter z njimi izmenjal mnenja o aktualnih odnosih med Severno Korejo in Republiko Korejo. Sogovorniki so predsedniku predstavili razmisleke o varnostno-političnih razmerah v svetu in o tem, kako ohraniti mir in varnost ter blaginjo ljudi in hkrati vzdrževati pozitivno razmerje s svojimi partnerji.

Opoldne se je predsednik Republike Slovenije sestal s svojim gostiteljem, južnokorejskim predsednikom Moonom. Predsednika sta najprej spregovorila o bilateralnem sodelovanju med državama, predvsem o možnosti krepitve gospodarskega in političnega sodelovanja. Predsednik je predstavil Slovenijo in trenutno spodbudno gospodarsko sliko in investicijsko okolje ter dejal, da je Slovenija zelo zanimiva partnerka za nove korejske neposredne investicije. Izpostavil je podpis sporazuma o socialni varnosti, ki ga je dopoldne s korejskimi partnerji podpisala ministrica dr. Anja Kopač Mrak, in bo pripomogel k nadaljnji rasti gospodarskega sodelovanja med državama. Slovenski predsednik je poudaril, da si Slovenija želi več investitorjev iz Južne Koreje in izpostavil, da z veseljem spremljamo tudi rast števila njihovih turistov. V prvih desetih mesecih leta 2017 je obseg blagovne menjave znašal 351 milijonov evrov in se je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povečal za 25 %.

Predsednik Pahor je južnokorejskega predsednika Moona povabil na uradni obisk v Slovenijo in predlagal, da bi bil morda hkrati to obisk gospodarske delegacije, kar je južnokorejski predsednik pozdravil in dodal željo, da potencial, ki že obstaja, izkoristimo in dodatno okrepimo gospodarsko sodelovanje. Sogovornika sta se strinjala, da so zelo pomembni tudi medčloveški odnosi in kulturno, znanstveno in drugo sodelovanje.

Slovenski predsednik se je južnokorejskemu predsedniku zahvalil za podporo, ki jo Koreja namenja ITF - Ustanovi za krepitev človekove varnosti. Ustanovo je z namenom zagotavljanja pomoči in krepitve varnosti ter obnove in razvoja držav, ki so jih prizadeli oboroženi spopadi, pred dvajsetimi leti ustanovila Vlada Republike Slovenije, vodi pa jo Tomaž Lovrenčič, ki je bil v predsednikovi delegaciji. Predsednik Moon je predsedniku Pahorju čestital za prizadevanja in uspehe Slovenije na tem področju in se zahvalil za prenos znanja in sodelovanje v okviru te ustanove. Dejal je, da je ITF zaupanja vreden partner Republike Koreje v projektih na Zahodnem Balkanu, Bližnjem Vzhodu in v Centralni Aziji ter da bodo še naprej z veseljem sodelovali pri njenih projektih.

Predsednik Pahor in predsednik Moon sta izmenjala stališča tudi o ključnih mednarodnih političnih temah. Južnokorejski predsednik je predstavil oceno odnosov med Južno Korejo in Severno Korejo ter svoj pogled na aktualni politični razvoj dogodkov ob olimpijskih igrah, ki jih gosti Južna Koreja. Ob tem je predsednik Moon poudaril, da Južna Koreja potrebuje podporo mednarodne skupnosti za prizadevanja pri mirnem urejanju razmer s Severno Korejo. Predsednik Pahor pa je dejal, da podpira dialog in politiko predsednika Moona, saj je zavezana dialogu in mirnemu reševanju sporov ter si prizadeva za spravo.

Predsednik republike je obisk zaključil z obiskom obiskom demilitarizirane cone na meji med Južno in Severno Korejo.