SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Na povabilo predsednika Pahorja bodo na uradnem obisku v Sloveniji člani Predsedstva Bosne in Hercegovine

Ljubljana, 5. 12. 2019 | napovednik

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja bodo 4. in 5. decembra 2019 na uradnem obisku v Sloveniji člani Predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić, predsedujoči Predsedstvu, in člana Predsedstva Šefik Džaferović in Milorad Dodik.

Obisk je nadaljevanje rednih srečanj med državama na najvišji politični ravni in pomeni priložnost za potrditev tradicionalno dobrih in prijateljskih odnosov. Predsednik republike Borut Pahor se je s Predsedstvom Bosne in Hercegovine že srečal 17. aprila v Sarajevu, ko se je na njegovo povabilo udeležil tudi Sarajevskega poslovnega foruma.

Tokratni obisk Predsedstva Bosne in Hercegovine v Republiki Slovenije je po obiskih v Beogradu in Bruslju prvi uradni obisk celotnega predsedstva v tujini po volitvah oktobra lani. Enako je tudi Predsedstvo Bosne in Hercegovine v prejšnjem mandatu na povabilo predsednika Boruta Pahorja prišlo marca 2015 na svoj prvi skupni uradni obisk prav v Slovenijo.

Glavne teme pogovorov bodo razvoj dvostranskih odnosov med državama, gospodarsko sodelovanje, prizadevanja za napredek v implementaciji Sporazuma o vprašanjih nasledstva, sodelovanje na regionalnem in multilateralnem področju s poudarkom na procesu Brdo - Brijuni, evropska perspektiva Bosne in Hercegovine in s tem povezan načrt reformnega procesa ter aktualne politične in gospodarske razmere v državi. Predsednik Pahor bo pozdravil napredek pri oblikovanju vlade ter s sogovorniki izmenjal poglede na razmere v regiji tudi v kontekstu trenutne širitvene politike EU in na ostale aktualne teme v mednarodnih odnosih. Posebna pozornost bo namenjena problemu migracij na zahodno balkanski poti.

Odnosi med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino so tradicionalno dobri, državi povezuje veliko stičnih točk. Sodelovanje je vzpostavljeno praktično na vseh področjih. Slovenija aktivno podpira BiH in ji nudi bilateralno razvojno pomoč na številnih področjih.