SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor sprejel Nobelovca slovenskih korenin Duncana Haldanea

Ljubljana, 20. 3. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel Duncana Haldanea, Nobelovega nagrajenca na področju fizike v letu 2016. Na sprejem je predsednik Pahor povabil tudi direktorja Instituta Jožef Stefan prof. dr. Jadrana Lenarčiča, prof. dr. Dragana Mihailovića in prof. dr. Primoža Ziherla, ki mu je Društvo Mlada akademija pred dnevi podelilo naziv "Mentor leta 2017".

Predsednik Pahor je profesorju Haldanu dejal, da njegov obisk razume kot navdih vsem, ki se ukvarjajo z znanostjo in s svojim delom odkrivajo zadnje skrivnosti. “Vaši dosežki govorijo sami zase in sprožajo navdušenje pri ljudeh, ki želijo hoditi po vaši poti. Morda je med našimi mladimi znanstveniki prihodnji nobelovec in mu bo tudi vaš obisk dal navdih, da lahko seže po zvezdah.”

Profesor univerze Princeton Duncan Haldane je leta 2016 skupaj z raziskovalcema Davidom J. Thoulessom in Michaelom Kosterlitzem prejel Nobelovo nagrado za fiziko, in sicer za teoretske raziskave stanja snovi. Rojen je bil leta 1951 v Londonu kot sin zdravnika britanske vojske in Slovenke Ljudmile Renko. Njegova starša sta se spoznala na avstrijskem Koroškem, kjer je bil oče vojaški zdravnik. Po poroki se je Ljudmila Renko z možem preselila v Anglijo, kjer je družina odtlej živela. Otroštvo in mladost je preživel v Angliji, po koncu študija pa je znanstveno pot nadaljeval v Franciji in nato ZDA, kjer je sedaj profesor fizike na univerzi Princeton.

Duncan Haldane je edini živeči Slovenec, ki je prejemnik Nobelove nagrade.

Predsednik Pahor sprejel prejemnika Nobelovega nagrajenca slovenskega rodu Duncana Haldanea
Foto: Bor Slana/STA