SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Zveza slovenskih častnikov

Srebrni red za zasluge, vročitev 25. oktobra 2016

Srebrni red za zasluge
ob dvajsetletnici uspešnega delovanja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Zvezi slovenskih častnikov vročil odlikovanje srebrni red za zasluge 25. oktobra 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači. Odlikovanje je iz rok predsednika republike prevzel predsednik Zveze slovenskih častnikov dr. Alojz Šteiner.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Zvezi slovenskih častnikov vročil odlikovanje srebrni red za zasluge
Foto: Daniel Novaković/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Zvezi slovenskih častnikov vročil odlikovanje srebrni red za zasluge
Foto: Daniel Novaković/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Zvezi slovenskih častnikov vročil odlikovanje srebrni red za zasluge
Foto: Daniel Novaković/STAUtemeljitev:

Zveza slovenskih častnikov je strokovna in interesna zveza društev, ki v svojih vrstah združujejo vojaške osebe stalne in rezervne sestave ter strokovnjake s področja obrambe, zaščite in varnosti. Posebno skrb namenjajo ohranjanju, pridobivanju in krepitvi obrambnih znanj in izkušenj ter njihovemu prenašanju v družbeno okolje. Vključujejo se tudi v razprave o strokovnih vprašanjih dograjevanja in uveljavljanja obrambnega sistema ter sistema zaščite in reševanja. Pomemben del njenega delovanja se nanaša na sodelovanje z Ministrstvom za obrambo in Slovensko vojsko ter na uresničevanje doktrine vojaške strateške rezerve.

Zveza s svojimi dejavnostmi zagotavlja, da se pri članih vzdržujejo in nadgrajujejo strokovna vojaška znanja, in tako prispeva k večjemu naboru možnih kandidatov za vključevanje v sistem pogodbene rezervne sestave Slovenske vojske in vojaške strateške rezerve. Zveza slovenskih častnikov s svojo organiziranostjo, vpletenostjo v lokalna okolja in dejavnostjo zagotavlja pomembno podporo pri uresničevanju doktrine vojaške strateške rezerve.

V zvezo, ki uspešno deluje že več kot dvajset let, je vključenih šestinštirideset občinskih in območnih ter sedem interesnih združenj in društev, ki združujejo več kot osem tisoč članov. Posebno pozornost namenjajo dejavnostim članstva ter poklicnim in socialnim interesom poklicnih in pogodbenih pripadnikov obrambnih sil.

Eno od prednostnih področij delovanja Zveze je delo z mladimi, ki jih zanimajo vprašanja obrambe, varnosti in zaščite. Na ta način nanje prenaša znanja, vedenja in veščine, ki jih večina mladih danes ne usvoji več med izobraževanjem ali služenjem vojaškega roka. S temi dejavnostmi Zveza podpira Slovensko vojsko in Ministrstvo za obrambo pri promociji vojaškega poklica in pridobivanju kadra za različne oblike vključevanja v obrambni sistem Republike Slovenije.

Zveza deluje javno in ima od leta 1997 tudi status organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe. Vanjo je vključen velik del slovenskih častnikov, podčastnikov in še posebej veteranov osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.

Vključena je v več mednarodnih organizacij, ki delujejo znotraj EU in NATO, ter dejavno sodeluje pri mednarodnem vojaškem združenju častnikov in drugih regionalnih iniciativah, številna društva pa izvajajo tudi bilateralno in sosedsko obmejno sodelovanje. Zveza uspešno sodeluje tudi z Organizacijo častnikov rezerve ZDA in Nacionalno gardo Kolorada, ki je bila s strani NATO zadolžena za pripravo Slovenske vojske pri vključevanju Slovenije v NATO.

Zveza je prejemnica številnih priznanj, med njimi Velike plakete za sodelovanje, ki ji jo je leta 2006 podelila Slovenska vojska za izjemne zasluge, požrtvovalnost in prizadevnost pri krepitvi in uspehih Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo.