SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je ob začetku novega mandata gostil svečano kosilo za predsednika sosednjih držav Italije in Hrvaške

Ljubljana, 13. 1. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na Brdu pri Kranju priredil srečanje in svečano kosilo za predsednika Italijanske republike Sergia Mattarello in predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović.

Predsednik Pahor je ob začetku novega mandata gostil svečano kosilo za predsednika sosednjih držav Italije in Hrvaške
Foto: STA

Predsednik republike je v uvodnem nagovoru poudaril, da je dobrososedstvo najboljši začetek uspešne zunanje in varnostne politike naših držav. "V razmerah, ko se naši ljudje ozirajo v prihodnost glede varnosti s skrbjo in celo s strahom, je toliko bolj pomembno, da se mi, kot njihovi najvišji predstavniki iskreno trudimo za odpravo slehernih napetosti in krepitev vzdušja medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in prijateljstva," je izpostavil slovenski predsednik.


Besedilo nagovora predsednika republike v nadaljevanju (Velja govorjena beseda):

"Zelo sem srečen in počaščen, da ste se prijazno odzvali na moje vabilo za današnje svečano kosilo. Po telefonu sem govoril z madžarskih predsednikom in prijateljem Aderjem, ki se našega srečanja žal ne more udeležiti. Prosil me je naj vam prenesem njegove pozdrave in najboljše želje. Prav tako smo včeraj z žalostjo prejeli vesti iz Dunaja, da je v najožjem družinskem krogu našega prijatelja Van der Bellena huda bolezen in mu od tod sporočamo naše dobre misli in želje.

Slovenija nima tradicije po kateri bi ob inavguraciji vabili visoke goste na prisego ali kakšne podobne dogodke ob njej. To kosilo smo pripravili kot nekaj posebnega in moram reči, da mi je zelo veliko pomenilo, da so se takoj vsi sosednji predsedniki in predsednica odzvali z velikim razumevanjem in celo navdušenjem. Tu sta zdaj moja dva zelo draga prijatelja, predsednica in predsednik, naše vzhodne in naše zahodne sosede, in ko smo imeli sedaj prijazen in prijeten pogovor smo rekli, da gre za sredozemsko dimenzijo te soseščine.

Svečano kosilo je imeniten izgovor za odprto in odkrito izmenjavo stališč o najbolj važnih vprašanjih, ki zadevajo naše narode in države ter naše medsebojne odnose. To je še ena sijajna priložnost za krepitev dobrososedstva in skrb za skupno evropsko prihodnost.

Vselej sem bil in bom zvest politiki dobrososedstva. V našem najbolj elementarnem interesu je, da z dialogom po mirni poti, potrpežljivo in vzajemno iščemo rešitve za probleme in se potem dogovora za te rešitve tudi držimo. 

Vse politične probleme povzročimo ljudje in torej ljudje vse politične probleme tudi rešimo. Tisti, ki verjamemo v mir, sožitje in dobrososedstvo smo zato dolžni z našim zgledom dokazati, da so vsi problemi rešljivi in to po mirni poti in v vzajemno korist.

Dobrososedstvo je najboljši začetek uspešne zunanje in varnostne politike naših držav. V razmerah, ko se naši ljudje ozirajo v prihodnost glede varnosti s skrbjo in celo s strahom, je toliko bolj pomembno, da se mi, kot njihovi najvišji predstavniki iskreno trudimo za odpravo slehernih napetosti in krepitev vzdušja medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in prijateljstva.

Današnje svečano kosilo je tudi priložnost za dodatno spodbudo skupni evropski prihodnosti. V njej vidimo najbolj trden obet za mirno in varno prihodnost naših otrok in vnukov."
Izjava PRS po zaključku kosila