Predsednik Pahor gostil konferenco "Slovenija 2030 - o prihodnosti Evropske unije in Slovenije v njej"

Ljubljana, 7. 4. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Veliki dvorani Predsedniške palače v okviru projekta Slovenija 2030 gostil konferenco "Slovenija 2030 - o prihodnosti Evropske unije in Slovenije v njej".V okviru konferenc "Slovenija 2030" je razprava že drugič potekala o prihodnosti Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Prvič smo to aktualno vprašanje tematizirali konec leta 2013, zdaj pa je predsednik republike ocenil, da so se razmere v zadnjih letih pomembno spremenile in zahtevajo svež premislek.

Nedavno je Evropska komisija predstavila Belo knjigo o prihodnosti Evrope. V njej je med drugim predstavljenih pet scenarijev nadaljnjega razvoja. Zdi se, da je Bela knjiga nastala pod pritiskom okoliščin, ki zahtevajo jasnejša stališča in ravnanja glede nadaljnjega razvoja EU.

V razpravi so se sogovorniki osredotočili na vprašanje, kakšen razvoj Evropske unije je najverjetnejši in zakaj, ter skušali čim bolj jasno opredeliti nacionalni interes Slovenije in njeno vlogo v tem procesu.

Predsednik Pahor gostil konferenco "Slovenija 2030 - o prihodnosti Evropske unije in Slovenije v njej"
Foto: Daniel Novakovič/STA