SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik KPK je skupaj s članoma senata predsedniku republike predstavil redno Letno poročilo o delu KPK za leto 2019

Ljubljana, 9. 7. 2020 | sporočila za javnost

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi je danes predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju predstavil redno Letno poročilo o delu Komisije za preprečevanje korupcije za leto 2019. Ob predsedniku KPK sta se predstavitve udeležila njegova namestnika mag. Uroš Novak in Simon Savski.

Predsednik KPK je ob tem izrazil zadovoljstvo, da se je vzpostavljen nov način vodenja postopkov pred komisijo lansko leto z odločitvama Vrhovnega in Upravnega sodišča potrdil kot pravilen in zakonit. S tem je postavljen pomemben temelj za nadaljnje uspešno delo komisije. Število zaključnih dokumentov z ugotovljenimi kršitvami integritete je bilo precej večje kot v prejšnjih letih, prav tako je po dveh letih upadanja števila prejetih prijav v letu 2019 to ponovno naraslo. Med področji, na katerih bo potrebna večja aktivnost KPK v bodoče, pa je predsednik KPK posebej izpostavil ugotavljanje nasprotja interesov in sistem javnega naročanja.

Predsednik republike je podprl prizadevanja vodstva KPK, da usmerja svoje delo predvsem na področje krepitve preventivne dejavnosti komisije in ustvarjanja kulture integritetnega in etičnega delovanja. Strinjali so se, da bi k temu lahko pripomogla tudi nujna prenova Resolucije o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji, sprejeta leta 2004. Predsednik republike je posebej poudaril pomembnost neodvisnosti in samostojnosti KPK, saj je to edino zagotovilo za njeno uspešno in učinkovito delo.

Predsednik KPK je skupaj s članoma senata predsedniku republike predstavil redno Letno poročilo o delu KPK za leto 2019
Foto: Nebojša Tejić/STA