SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob uradnem obisku predsednika Črne gore Vujanovića: Črna gora je pozitiven zgled za sosednjo regijo Zahodnega Balkana

Ljubljana, 12. 12. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Črne gore Filipa Vujanovića. Obisk na predsedniški ravni potrjuje simbolni pomen desetletnice odnosov med državama in podpore Slovenije Črni gori na njeni poti do samostojnosti in k evroatlantskim integracijam. Črna gora v letošnjem letu slavi deseto obletnico obnove neodvisnosti in 1000-letnico državnosti. 

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani sta predsednika ob Njegoševem spomeniku odkrila klop prijateljstva. Srečanje sta predsednika nadaljevala s pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Črne gore pod vodstvom obeh predsednikov.

Slovenski predsednik je v pogovorih poudaril, da je obisk namenjen krepitvi odličnih političnih in gospodarskih odnosov med dvema prijateljskima državama. Podal je oceno, da prav Črna gora pomeni potrditev, da se širitveni proces EU in NATO ni zaustavil, kar pa daje Črni gori poseben privilegij in veliko odgovornost. Predsednik Vujanović je izpostavil pomen regionalne pobude Brdo Brijuni, ki jo vidi kot najpomembnejšo iniciativo in ki je omogočila tudi t.i. berlinski proces, zato se je v tem kontekstu zahvalil Sloveniji in predsedniku Pahorju za voditeljstvo procesa.

Sogovornika sta v pogovorih izrazila zadovoljstvo nad današnjim podpisom Sporazuma o sodelovanju v kulturi in izobraževanju ter Programa o mednarodnem razvojnem sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Črne gore za obdobje 2016-2017. Sporazum in program bosta pripomogel k še tesnejšim medsebojnim odnosom. Predsednika sta se zavzela za okrepitev gospodarskega sodelovanja, kjer je še veliko neizkoriščenih potencialov, in v tem kontekstu podprla predlog po čimprejšnjem sklicu meddržavne mešane komisije za gospodarsko sodelovanje.

Blagovna menjava med državama je v letu 2015 znašala 85 mio EUR, kar je 3% povečanje glede na leto 2014. Blagovna menjava je izrazito izvozno umerjena, višina slovenskega izvoza je v letu 2015 dosegla 76,2 mio EUR. S slovenske strani je poudarjen interes za krepitev gospodarskega sodelovanja: slovenska podjetja so bila prva, ki so vlagala v Črni gori in so tam še vedno zelo dobrodošla. Slovenske investicije so konec leta 2015 obsegale 156,6 mio EUR in so usmerjene v vse sektorje gospodarstva.

Predsednik Pahor je v izjavi za medije poudaril pomen konstruktivnega sodelovanja med državama ter čestital Črni gori za pomembne uspehe na poti v Evropsko unijo in zvezo NATO. Dejal, da je Črna Gora pozitiven zgled državam na Zahodnem Balkanu, tako glede širitve EU kot glede širitve NATA. Podal je oceno, da je sodelovanje med državama dobro, vzpostavljeno na praktično vseh področjih, ter izrazil interes za nadaljevanje intenzivnega sodelovanja tudi v prihodnje. Med Slovenijo in Črno goro ni odprtih političnih vprašanj, je dejal predsednik Pahor in poudaril, da k temu bistveno prispevajo vzpostavljeno zaupanje ter nenehni aktivni stiki med državama in ljudmi. Izrazil je veselje nad dejstvom, da je bila Slovenija prva država članica EU, ki je ratificirala protokol za članstvo Črne gore v Zvezi NATO. Upamo, da bomo lahko Črno goro videli v vlogi članice do naslednjega poletja, je še zaključil predsednik Pahor.

Predsednik Črne gore Vujanović pa je ob tem dejal, da s predsednikom Pahorjem delita podobna mnenja in stališča do aktualnih mednarodnih vprašanj in izzivov, kar je pomembno za plodno sodelovanje in nadaljnji razvoj odnosov med državama, tudi na področju gospodarstva. Poudaril je, da Črna gora Slovenijo vidi kot zelo pomembnega partnerja v Evropski uniji. Nocoj bo na gradu Brdo predsednik Pahor gostil svečano večerjo v čast predsednika Črne gore Filipa Vujanovića.