SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor začel prvi uradni predsedniški obisk v Egiptu

Egipt, 5. 12. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri na povabilo predsednika Abdela Fattaha El-Sisija mudi na prvem uradnem obisku slovenskega predsednika republike v Egiptu. Spremljajo ga minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in številni predstavniki slovenskih podjetij. 

Predsednik Pahor na prvem uradnem predsedniškem obisku v Egiptu
Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik Pahor je ob prihodu v Kairo položil venec k spomeniku neznanega junaka in se poklonil ob grobu nekdanjega predsednika Egipta Anwarja Sadata. Pred Predsedniško palačo Al-Ittihadya, kjer ga je pričakal predsednik Arabske republike Egipt Abdel Fattah El-Sisi, je potekal uradni sprejem z vojaškimi častmi, nato pa sta se predsednika sestala na štiri oči. Sledili so plenarni pogovori, kjer sta predsednika potrdila namero za nov zagon dvostranskih odnosov s ciljem krepitve političnih in gospodarskih vezi med državama. Predsednik Pahor je poudaril, da Egipt ostaja najpomembnejši politični partner Republike Slovenije v arabskem svetu in steber stabilnosti v regiji. Predsednika sta soglašala, da potencial za krepitev bilateralnega sodelovanja obstaja na področjih infrastrukture, energetike, zdravstva in kmetijstva, kot tudi na drugih področjih gospodarskega sodelovanja, vendar pa zaradi trenutne politične in gospodarske situacije v južnem Sredozemlju ostajajo številni potenciali še neizkoriščeni. Zato sta se predsednika dogovorila, da se bo v začetku leta 2017 sestala mešana gospodarska komisija.

Predsednik Pahor in egiptovski predsednik Sisi sta spregovorila tudi o razmerah v mednarodnem okolju. Slovenski predsednik je poudaril, da je Egipt faktor stabilnosti v regiji in posebej pomemben partner v boju proti mednarodnem terorizmu.

V izjavi za medije je predsednik Pahor dejal, da sta se z gostiteljem na štiri oči pogovarjala uro in pol, kar je po njegovih besedah znak velikega zanimanja za iskrena stališča obeh sogovornikov pri iskanju mirnih rešitev za najbolj pereča vprašanja, ki zadevajo obe državi, regijo in ves svet.

Predsednik je povzel, da je gostitelju želel pojasniti, kaj lahko Slovenija kot suverena država in članica EU stori, da bi se z večjo učinkovitostjo in večjo vnemo na strani Evropske unije reševalo več problemov, kot smo jih sposobni reševati danes. Pogovor s predsednikom El Sisijem je bil po njegovih besedah zelo pomemben za razumevanje kompleksnih varnostnih in političnih vprašanj v tej regiji.

"Ugotovila sva, da so odnosi med državama dobri, vendar bi bili lahko še veliko boljši in temu bova oba zelo predana," je poudaril slovenski predsednik.

Predsednik Pahor se bo zvečer udeležil tudi otvoritve razstave »Antonio Lasciac, Central European architect of Modern Egypt« v spomin slovitemu arhitektu slovenskega rodu Antonu Laščaku, ki je Kairu in Aleksandriji zapustil impresivno kulturno dediščino. Razstava »Antonio Lasciac, Central European architect of Modern Egypt« je fotografska razstava Matjaža Kačičnika, slovenskega fotografa, ki dela v Egiptu, dopolnjena s strokovnimi besedili, ki so jih napisali študenti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, pod vodstvom dr. Martine Malešič.

Po otvoritvi razstave se bo predsednik udeležil svečanega sprejema ob 25. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, kjer bo navzoče nagovoril.

Jutri se bo predsednik Pahor srečal s predsednikom vlade Arabske republike Egipt Sherifom Ismailom. Sledilo bo srečanje s predsednikom parlamenta dr. Ali Abdel-Aalijem. Na slovensko-egiptovski poslovni konferenci bo nagovoril gospodarstvenike obeh držav,  v okviru uradnega programa pa bo predsednik Pahor obiskal še Latinsko pokopališče in položil cvetje k obeležju v spomin Aleksandrinkam.

Uradni obisk bo predsednik Pahor zaključil z udeležbo na večerji v organizaciji Egyptian Council for Sustainable Development ECSD.