Drugi dan uradnega obiska nemškega predsednika v Republiki Sloveniji

Ljubljana, 10. 5. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti predsednika Zvezne republike Nemčije Franka-Walterja Steinmeierja.

Predsednik Pahor in predsednik Steinmeier sta drugi dan uradnega obiska nemškega predsednika v Republiki Sloveniji začela s plenarnimi pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Zvezne republike Nemčije pod vodstvom obeh predsednikov. Pogovori med predsednikoma so bili namenjeni izmenjavi mnenj o vprašanjih, povezanih s trenutnim stanjem in prihodnostjo EU po skorajšnjih volitvah v Evropski parlament. Predsednika sta govorila tudi o razmerah v mednarodnem okolju, še posebej v sosednji regiji Zahodnega Balkana in možnostih ter pripravljenosti držav te regije za vključitev v evroatlantske integracije.

Obisk nemškega predsednika v Sloveniji in spremljevalni dogodki ob tem pomenijo nadaljevanje zelo visoke ravni partnerskih odnosov in krepitev političnega dialoga med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo - utemeljeni so v Deklaraciji o poglobljenem sodelovanju iz leta 2011, ki sta jo podpisala takratni premier Borut Pahor in nemška kanclerka Angela Merkel.

Nemčija je najpomembnejša strateška gospodarska partnerica Slovenije ter prvi trg za slovenske izvoznike. Slovenija z njo ustvari okoli petino svoje zunanje trgovine; lani sta blagovna in storitvena menjava med državama dosegli skoraj 10 milijard evrov. Nemčija je tudi ena največjih vlagateljic pri nas.

Predsednik Pahor je z nemškim predsednikom Steinmeierjem spregovoril o krepitvi konkurenčnosti slovenskega gospodarstva ter dvostranskem sodelovanju med državama na političnem, gospodarskem, znanstvenem in kulturnem področju.

Predsednik Pahor in predsednik Steinmeier sta se nato udeležila diskusije z naslovom "Prihodnost EU" s študenti na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Nemški predsednik bo uradni obisk sklenil v Posočju. Predsednik Pahor in predsednik Steinmeier bosta obiskala Kobariški muzej I. svetovne vojne, vodilni slovenski muzej, ki skrbi za ohranjanje in predstavitev premične dediščine soške fronte in podjetje MAHLE Electric Drives Bovec d.o.o..

Drugi dan uradnega obiska nemškega predsednika v Republiki Sloveniji
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Drugi dan uradnega obiska nemškega predsednika v Republiki Sloveniji
Foto: Tamino Petelinšek/STA