SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na VI. forumu "To Be Secure Forum (2BS Forum)" v Črni gori

Ljubljana, 6. 5. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil VI. konference  "To Be Secure Forum (2BS Forum)" v Budvi, v Črni gori. Glavni namen udeležbe predsednika Pahorja na tej konferenci je podpora Slovenije prizadevanjem Črne gore za članstvo v Zvezi NATO.

Predsednik Pahor je kot panelist sodeloval v predsedniški razpravi z naslovom "Delitev varnosti = delitev odgovornosti". Razpravljalci so govorili o vrhu Zveze NATO, ki bo julija v Varšavi, obravnavali so odnose med Evropsko unijo in Jugovzhodno Evropo ter govorili tudi o drugih aktualnih mednarodnih temah. Na panelu je predsednik Pahor poudaril, da misli, da je prostor Zahodnega Balkana naravni prostor širitve Evropske unije in da ta proces širitive ne sme biti zaradi občutljivosti prostora le običajen tehnični proces, ampak je zahteven političen proces, kar mora razumeti tudi Evropska unija in Zveza NATO. To razumevanje je pomembno, če želimo ohraniti mir in varnost, je dejal predsednik Pahor ter izpostavil, da je tudi pobuda Brdo Brijuni Process prispevala k temu zavedanju in da bo ravno naslednje srečanje v Sarajevu, kjer se bodo voditelji posvetili prihodnjemu napredku Evropske unije zelo pomembno.

Predsednik Pahor na VI. forumu "To Be Secure Forum (2BS Forum)" v Črni gori

Glavni namen udeležbe predsednika Pahorja na tej konferenci je podpora Slovenije prizadevanjem Črne gore za članstvo v Zvezi NATO, kar je predsednik Pahor izpostavil tudi v izjavi za medije, ko je dejal, da se skupaj z Republiko Hrvaško in s predsednico Kolindo Grabar-Kitarović trudi, da bi se vrata za evroatlantske povezave celotnega Zahodnega Balkana širše odpirala. Ob tem je izpostavil tudi pomen srečanja na vrhu Brdo Brijuni Process v Zagrebu konec lanskega leta, kjer so bili narejeni pomembni koraki. "Pod dokument v Zagrebu smo se podpisali, v njem pa je bilo rečeno, da sme in tudi mora imeti evroatlantsko perspektivo vsaka država, ki jo želi in nobena druga, ki tega ne želi, ne sme biti v to siljena, ali pa drugi to pot ovirati."

Predsednik je še dejal, da se bosta s predsednico Kolindo Grabar-Kitarovič pogovarjala o skorajšnjem vrhu Brdo Brijuni Process v Sarajevu, saj imata kot sovoditelja odgovornost, da pripravita srečanje v državi, katere varnost je zelo odvisna od regionalne varnosti, varnosti v Evropi in širše. Po njegovih besedah ne gre samo za varnost Bosne in Hercegovine, temveč predvsem za njeno nadaljnjo perspektivo.

V luči priprav na prihodnje srečanje Brdo Brijuni, ki bo konec meseca v Sarajevu, se je predsednik Pahor trilateralno sestal tudi s predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović in s predsednikom Črne gore Filipom Vujanovićem, kjer se je s sogovornikoma pogovarjal o pripravah na vrh v Sarajevu in o aktualnih političnih in varnostnih izzivih tega dela Evropske unije, ki je pomemben tudi za Slovenijo.

Predsednik Pahor na VI. forumu "To Be Secure Forum (2BS Forum)" v Črni gori

Predsednik Pahor na VI. forumu "To Be Secure Forum (2BS Forum)" v Črni gori