Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva

Andraž nad Polzelo, 13. 4. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil tradicionalne slovesnosti "Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva", kjer je nastopil kot slavnostni govornik. Predsednik republike je ob 75. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje.

Tradicionalne slovesnosti "Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva" v Andražu nad Polzelo se je udeležil tudi ameriški kongresnik Paul A. Gosar, ki se na povabilo predsednika republike mudi na obisku v Sloveniji.

Predsednik republike je včeraj na posebni slovesnosti v Predsedniški palači ameriškemu kongresniku vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge. Kongresnik Gosar, ki je slovenskega rodu, v kongresu pa velja za enega najbolj delavnih in učinkovitih članov, je prejel visoko odlikovanje za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike, za krepitev slovensko-ameriškega prijateljstva in nadaljnjih tesnejših partnerskih odnosov.

Kongresnik slovenskih korenin je pred kratkim, podobno kot senatorka Amy Klobuchar v Senatu, v Predstavniškem domu Kongresa ustanovil skupino prijateljev Slovenije (House Friends of Slovenia Caucus) in ji bo v njenem delovanju tudi sopredsedoval.

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva
Foto: Daniel Novakovič / STA