SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike gostil peti tradicionalni sprejem in pogovor z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (VTIS)

Ljubljana, 26. 12. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik republike mladim v tujini izobraženim Slovencem: "Ko stojim pred vami, se mi odpira pogled na prihodnost"

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes gostil tradicionalno, že peto srečanje z društvom V tujini izobraženih Slovencev (VTIS), na katerem je sodelovalo več kot 150 slovenskih študentov, znanstvenikov, raziskovalcev in predavateljev na tujih univerzah. Na letošnjem jubilejnem srečanju je bilo prvikrat podeljeno tudi priznanje “VTIS leta”. Priznanje je namenjeno spodbujanju povezovanja in sodelovanja ter ozaveščanju o priložnostih, ki jih prinašata. Po uvodnem nagovoru Igorja Cesarca, predsednika Društva v tujini izobraženih Slovencev VTIS, ki je predstavil pregled delovanja društva od ustanovitve do danes, je priznanje VTIS leta prejel prof. dr. Igor Gregorič, vodilni kardiokirurg v Teksas Medical Center v Houstonu, bolnišnici s sto petdeset tisoč (150.000) zaposlenimi, in direktor novega programa za srčno popuščanje v okviru inštituta Memorial Hermann v Houstonu. V utemeljitvi priznanja je navedeno, da je dr. Gregorič kljub temu, da je zadnjih triintrideset (33) let preživel izven meja Slovenije, že osemnajst (18) let mentor slovenskim študentom medicine, ki obiskujejo univerzo in bolnišnico v Teksasu kot opazovalci, stažisti ali gostujoči raziskovalci. Priznanje poudarja njegov izjemen in navdihujoč prispevek h kroženju slovenskega znanja, svoje delo pa prof. dr. Gregorič razume kot poslanstvo in ga opravlja z navdušenjem.

Predsednik republike Borut Pahor je v svojem nagovoru dejal, da smo Slovenci mnogokrat dokazali, da je uspeh neke zamisli odvisen od njene izvirnosti, vztrajnosti, poguma in iskanja zaveznikov: "Te odlike vidim v vas. Ko stojim pred vami, se mi odpira pogled na prihodnost. Naša domovina je iz celega sveta danes prišla domov." Ob tej priložnosti je predsednik Pahor dosedanjemu predsedniku društva VTIS Igorju Cesarcu v luči lanskih praznovanj 25. obletnice samostojnosti in letošnjih obeleževanj 25. obletnice mednarodnega priznanja Republike Slovenije podaril slovensko zastavo, simbol naše enotnosti.

      Kulturni program srečanja sta pripravili vokalistka Tjaša Fjadiga in pianistka Rebeka Zajc, članici Društva v tujini izobraženih Slovencev VTIS, ki študirata na Konzervatoriju za glasbo v Amsterdamu. 

Predsednik republike gostil peti tradicionalni sprejem in pogovor z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (VTIS)
Foto: Daniel Novakovič/STA