SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Predsedniški palači sprejel Zelenega Jurija

Ljubljana, 25. 4. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači gostil tradicionalni sprejem Zelenega Jurija, ki v deželo prinaša pomlad. Obisk tega starodavnega slovanskega mitološkega junaka iz Bele Krajine pripravljajo v Društvu slovensko-hrvaškega prijateljstva - z namenom ohranjanja tradicije, vrednot in običajev, ki združujejo ljudi in jim prinašajo občutek miru in enosti.

Predsednik republike v Predsedniški palači sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine
Foto: STA/Daniel Novakovič

Na sprejemu se je predsednik republike Zelenemu Juriju zahvalil za lepe želje, deklici Živi pa za prijazne besede, ki jih je izrekla ob predaji brezove vejice, simbola lepega, obilja in novega začetka. Predsednik Pahor je obiskovalcem, ki so prišli iz Slovenije in Hrvaške, dejal, da moramo ohranjati medsosedsko prijateljstvo in si prizadevati, da ga izkazujemo tudi s svojimi ravnanji. Prisotne je z nekaj besedami ob začetku pozdravil predsednik društva gospod Božo Dimnik, in se zahvalil predsedniku Pahorju za prisrčen sprejem,  Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj, pa je prisotnim prinesla pozdrave iz osrčja Bele Krajine in spomnila na Jurjevanje, najstarejši folklorni festival v Sloveniji, ki ga bodo v Črnomlju pripravili med 21. in 25. junijem.

Dogodek so s folklornim nastopom in pesmijo pospremili najmlajši člani Folklorne skupine Dragatuš in člani kulturno-umetniškega društva Sveti Juraj iz Duge Rese na Hrvaškem.

Predsednik republike v Predsedniški palači sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine
Foto: STA/Daniel Novakovič