Predsednik republike na slovesnosti ob dnevu državnosti vročil odlikovanja častni znak svobode Republike Slovenije

Ljubljana, 25. 6. 2016 | sporočila za javnost, govoriOb današnjem državnem prazniku dnevu državnosti, je Urad predsednika Republike Slovenije, kot ob vseh državnih praznikih, pripravil dan odprtih vrat. Predsedniško palačo je na današnji dan obiskalo blizu 400 obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali protokolarne in delovne prostore predsednika republike. Obiskovalce je nagovoril predsednik republike Borut Pahor in ob tej priložnosti čestital državljankam in državljanom in za državni praznik in 25 let samostojne države.

Današnjo svečanost je obogatila vročitev državnih odlikovanj. Predsednik republike je vročil Častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije šestnajstim takratnim miličnikom, ki so bili ranjeni v spopadih v času desetdnevne vojne za Slovenijo.

Predsednik republike na slovesnosti ob dnevu državnosti vročil odlikovanja častni znak svobode Republike Slovenije
Foto: STA/Daniel Novakovič

V imenu odlikovancev se je predsedniku republike zahvalil generalni direktor Policije gospod Marjan Fank in hkrati izrazil zahvalo policistom za njihov prispevek v vojni za samostojnost Slovenije. S podelitvijo odlikovanj in nastopom kvinteta trobil Policijskega orkestra so se navzoči poklonili tudi 27. juniju, dnevu slovenske policije, ki so ga slovenski policisti izbrali za svoj praznik v spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec.

Kulturno so dogodek z glasbo obogatili še učenci Glasbene šole Radovljica in Glasbene šole Risto Savin Žalec. Na ogled je bila tudi razstava slovenske čipke, ki so jo pripravili Čipkarska šola Žiri in Žirovsko kleklarsko društvo Cvetke. Prav posebno pozornost pa je požela klekljana slovenska zastava z naslovom »Klekljana slovenska zastava za 25 let slovenske samostojnosti«, ki jo je pod vodstvom Tanje Oblak izdelalo 25 klekljaric iz 25-ih slovenskih krajev.

Predsednik republike na slovesnosti ob dnevu državnosti vročil odlikovanja častni znak svobode Republike Slovenije
Foto: STA/Daniel Novakovič

Obiskovalci so si pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače in delovne prostore predsednika republike Boruta Pahorja, ki jim je v svoji pisarni odgovarjal na številna vprašanja, povezana z njegovim delom. Z zanimanjem so si ogledali menjavo častne straže garde Slovenske vojske, ki je tudi ob današnjem državnem prazniku postrojena pred Predsedniško palačo.