Jernej Štremfelj, prejemnik zlate Avsenikove plakete, naj dijak Slovenije 2013, dijak 3. letnika Gimnazije Jurija Vege Idrija

Ljubljana, 9. 12. 2014 | predsednikovi talenti

Ob sprejemu za najboljše slovenske športnice in športnike v letu 2014
Predsedniška palača, 9. december 2014

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil sprejem za najboljše slovenske športnice in športnike v letu 2014. Med povabljenimi so bili tudi športniki invalidi in svetovni prvaki v disciplinah, ki sicer niso med najbolj popularnimi ali olimpijskimi športi, in slovenske športne legende.

V svečanem nagovoru je predsednik republike Borut Pahor športnikom in športnicam čestital za odličnost in se poklonil njihovim predanosti, odrekanju in volji, ki jih spremljajo na poti športnih uspehov. "Slovenski šport, kljub naši majhnosti, osvaja olimpe," je dejal predsednik ter se športnikom in športnicam zahvalil za navdih in ponos, ki nas prevzameta, ko spremljamo njihove spektakularne uspehe. Zahvalil se jim je tudi zato, ker s svojimi uspehi, zlasti, kadar zaigra slovenska Zdravljica, krepijo ugled naše države.

Ob priložnosti nocojšnjega sprejema se je predsednik republike Borut Pahor zahvalil dolgoletnemu predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije, dr. Janezu Kocijančiču za njegovo dolgoletno delo in tudi zato, ker je s svojimi osebnimi izkušnjami sooblikoval velike slovenske športne uspehe. Predsednik republike je v znak hvaležnosti države predsedniku OKS dr. Kocijančiču, ki se v letošnjem letu poslavlja od svoje funkcije, podaril skulpturo rajske ptice, ki sodi v situlsko umetnost iz 5. st. pr. n.št.

V imenu športnic in športnikov se je predsedniku republike zahvalil skakalec Peter Prevc, nosilec dveh medalj z olimpijskih iger v Sočiju in Slovenski športnik leta 2014 - tudi za njegovo osebno podporo in zavzetost, ko športnike s slovensko zastavo bodri na tekmah in jih s tem tudi navdihuje, da dosegajo še več.

Dogodek je glasbeno popestril prejemnik zlatega priznanja na mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik in naj dijak Slovenije 2013 Jernej Štremfelj, dijak 3. letnika Gimnazije Jurija Vege Idrija.

Predsednik Pahor se je udeležil tudi prireditve Športnik leta 2014, na kateri so svečano razglasili najboljše športnike leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije.