SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Dialog je potreben ravno zato, ker gredo stvari na slabše in ne na boljše

Ankara, Turčija, 15. 12. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana mudi na uradnem obisku v Republiki Turčiji. Gre za prvi uradni obisk voditelja ene izmed držav Evropske unije po poskusu državnega udara v Turčiji 15. julija letos.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana mudi na uradnem obisku v Republiki Turčiji
Foto: STA

Namen obiska je okrepiti medsebojno zaupanje in sodelovanje Slovenije in Turčije ter zlasti Turčije in Evropske unije in Nata, predvsem v luči nadaljevanja dialoga in konstruktivnega reševanja problemov po tem, ko je Evropski parlament z resolucijo pozval k zamrznitvi pristopnih pogajanj s Turčijo. Ocena vseh sogovornikov je, da je za obe strani pomembno, da ohranita konstruktivni tok dialoga. Zlasti v teh zapletenih razmerah, tako notranjepolitičnih kot zunanjepolitičnih, tako za Turčijo kot za Evropsko unijo velja, da potrebujeta druga drugo in da se morata pri reševanju problemov med seboj spodbujati. Turčija skladno z dogovorom med Evropsko unijo in Turčijo prevzema pomembno breme begunskega vala, ki je nedavno močno obremenil zahodnobalkansko pot in tudi Slovenijo, zato je tudi v interesu Slovenije, da se dialog med Evropsko unijo in Turčijo nadaljuje in da ne pride do zamrznitve pogajanj, saj bi to lahko pomenilo vnovičen množični begunski val preko te poti.

Pred predsedniško palačo Cumhurbaşkanlığı Külliyesi je predsednika Republike Slovenije sprejel gostitelj, predsednik Republike Turčije Recep Tayyip Erdoğan. V nadaljevanju je sledil pogovor slovenskega in turškega predsednika na štiri oči ter plenarni pogovori med delegacijama obeh držav. Predsednika sta ocenila, da so dvostranski odnosi med državama odlični, saj sta Slovenija in Turčija strateški partnerici od marca 2011, dobro sodelovanje med državama pa poteka še posebej na področju gospodarstva. Predsednika sta govorila tudi o nadaljnjih korakih Turčije in zastoju glede približevanja Evropski uniji ter o sodelovanju med Turčijo in Slovenijo. Izmenjala sta poglede na reševanje konflikta v Siriji ter se dotaknila razmer na drugih kriznih žariščih in v širšem mednarodnem okolju. Strinjala sta se, da dobro sodelovanje med državama poteka tudi na področju turizma, prometa, znanosti, pa tudi financ, kulture in medmestnega sodelovanja. Predsednik Pahor je dejal, da si Slovenija želi še okrepiti sodelovanje s Turčijo in izrekel podporo njeni evropski perspektivi. Ob tem je izpostavil veliko vlogo Turčije v naporih za stabilizacijo razmer na Bližnjem vzhodu.

sprejem

rokovanje

pogovor delegacij

Na novinarski konferenci po pogovorih je ponovno poudaril, da tako on osebno kot Slovenija uradno vidi veliko potrebo po nadaljevanju in poglobitvi konstruktivnega dialoga med EU in Turčijo. "Mislim, da sedaj potrebujemo eden drugega. Ta dialog ni potreben zato, ker bi šle stvari po 15. juliju glede odnosov med EU in Turčijo na bolje, ampak zato, ker gredo na slabše," je dejal slovenski predsednik. "Vendar pa si ne jaz, ne Slovenija, pa mislim, da tudi večina EU ne želi, da bi se zaradi porušenega zaupanja med Brusljem in Ankaro odnosi zaostrili do te mere, da bi se za dalj časa ali pa celo za vedno zamrznila ali pa opustila evropska perspektiva Turčije," je še dodal.

Tiskovna konferenca predsednikov Erdogana in Pahorja (originalna jezika)

Tiskovna konferenca predsednikov Erdogana in Pahorja (simultani prevod v ang. jezik)

Predsednik republike se je zavzel, da se obe strani "z morda drobnimi vendar odločnimi koraki" zavzameta in rešujeta nastale probleme. Izpostavil je potrebo po "renesansi zaupanja", ki bi omogočila nadaljevanje pristopnih pogajanj Turčije. Ob tem je predsednik dodal, da nekako razume, da Turčija zameri Evropi, ker da se je mlačno odzvala na poskus puča in da Turčija težko sprejema občutek evropskih držav, da je pri sankcioniranju domnevnih storilcev verjetno v ukrepanju nesorazmerna. "A moje mnenje je, da moramo o teh občutkih glede ravnanja enih in drugih odkrito razpravljati in najti prave rešitve, ki bodo sodelovanje poglobile," je dejal Pahor.

"Velepomembno se mi zdi, da se vsi ukrepi sprejemajo v okviru pravne države in da se tudi pri tistih v EU, ki dvomijo glede nadaljnjih ukrepov Turčije pri ukrepanju zoper domnevne storilce, okrepi zaupanje v prihodnost turške demokracije in njene naravnanosti kot evropskega partnerja," je še dodal slovenski predsednik.

Predsednik Pahor je uradni obisk začel s srečanjem s predsednikom Vlade Republike Turčije Binalijem Yıldırımom
Foto: STA

V luči pogovorov na vrhu EU v Bruslju o prihodnosti odnosov s Turčijo je Pahor še ocenil, "da smo se znašli v položaju, ko se ravno v teh tednih in mesecih strateško odločamo, ali si bomo zaupali in bomo šli naprej v skupno korist ali pa si ne bomo zaupali in bomo šli nazaj v skupno škodo". "Tukaj sem zato, ker vem, da moramo naprej v skupno dobro," se je še zavzel predsednik Pahor. Na koncu je predsednik zaključil, da ima zaupanje v Turčijo in njeno evropsko perspektivo, predsedniku Erdoganu pa dejal, da "mu želi tudi osebno verjeti, da boste tudi v prihodnje steber sekularne Turčije, demokratične Turčije, ki bo nadaljevala evropsko perspektivo".

Predsednik Pahor je uradni obisk začel s srečanjem s predsednikom Vlade Republike Turčije Binalijem Yıldırımom, s katerim sta govorila predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama ter o priložnostih za povečanje investicijskega sodelovanja. Predsednik Pahor je dejal, da so turški partnerji vabljeni k sodelovanju v procesu slovenske privatizacije ter v drugih investicijskih projektih v Sloveniji, tako na področju energetike in gradbeništva, medicinske opreme, okoljevarstvenih tehnologij in opreme, informacijske tehnologije in telekomunikacij ter na drugih področjih. Blagovna menjava med Slovenijo in Turčijo se je leta 2015 v primerjavi z letom 2014 povečala za 16,5% in je znašala 596 mio EUR. Do povečanja je prišlo predvsem na račun povečanja slovenskega izvoza, konkretno živega goveda (za 28%), ki je znašal 259,5 mio EUR. Uvoz iz Turčije se je prav tako povečal in sicer za 9% zaradi uvoza vseh vrst svežih in zamrznjenih rib; skupaj je znašal 336,5 mio EUR.V prvem polletju 2016 se je blagovna menjava zmanjšala za 2,5%. Uvoz iz Turčije je sicer narastel za 6%, vendar pa se je izvoz zmanjšal za 14%.Obseg storitvene menjave je leta 2015 dosegel 73,47 mio EUR, kar predstavlja povečanje za 28,2% glede na leto 2014. Vrednost izvoza slovenskih storitev v Turčijo je v letu 2015 znašala 29,8 mio EUR, vrednost uvoza storitev pa 43,6 mio EUR.

V okviru uradnega obiska je predsednik Pahor položil venec na grob ustanovitelja moderne turške države Mustafe Kemala Atatürka.

Predsednik Pahor se bo jutri, v nadaljevanju uradnega obiska, srečal s predsednikom Velike narodne skupščine Turčije Ismailijem Kahramanom.

Tiskovna konferenca predsednika Pahorja in predsednika Republike Turčije
Foto: STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana mudi na uradnem obisku v Republiki Turčiji
Foto: STA