SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na Prazniku idrijskih žlikrofov: "Idrijski žlikrofi so del kulinaričnega mozaika Slovenije"

Idrija, 22. 8. 2020 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo župana Občine Idrija Tomaža Venclja v Idriji udeležil Praznika idrijskih žlikrofov.

Predsednik Pahor je v nagovoru izrazil veselje, da je, upoštevajoč zdravstveno situacijo, znova mogoče varno organizirati tovrstne dogodke. "Vsa mesta po Sloveniji oživljajo svoje korenine in idrijski žlikrofi so del tega kulinaričnega mozaika," je za medije povedal predsednik Pahor.

Praznik idrijskih žlikrofov
Foto: Nebojša Tejić/STA

Praznik idrijskih žlikrofov je, ob prireditvah, posvečenih idrijski čipki, osrednji festivalski dogodek v Idriji. Posvečen je idrijski kulinarični posebnosti, žlikrofom, ki so zaščiteni kot »zajamčena tradicionalna posebnost«, značilna za rudarsko Idrijo, katere rudnik živega srebra je vpisan tudi na seznam UNESCO. Nacionalno zaščito so žlikrofi prejeli v letu 2002, evropsko pa januarja leta 2010.

Prireditev je v mesto in regijo prinesla zanimivo dogajanje s tradicionalnimi in inovativnimi variacijami idrijskih žlikrofov, lokalnimi produkti in pridelki ter prikazom tradicionalne izdelave idrijskih žlikrofov. Praznik idrijskih žlikrofov je tudi nosilec znaka kakovosti »Idrija izbrano«, ki zagotavlja preverjeno kakovost izbranih dobrot, rokodelskih izdelkov in storitev, ki jih ustvarjajo narava in ljudje na Idrijskem.

Praznik idrijskih žlikrofov
Foto: Nebojša Tejić/STA