SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor gostil slavnostno konferenco s snovalci "podvinske ustave"

Ljubljana, 22. 12. 2016 | sporočila za javnost, govoriOb jutrišnji 25-letnici sprejetja Ustave Republike Slovenije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes gostil slavnostno konferenco s snovalci "podvinske ustave" - člani posebne strokovne skupine, ki je leta 1990 oblikovala prvi osnutek slovenske ustave.

Na konferenci so sodelovali dr. France Grad, akad. dr. Tine Hribar, dr. Peter Jambrek, dr. Tone Jerovšek in dr. Lojze Ude.

Na pobudo dr. Franceta Bučarja, takratnega predsednika slovenske skupščine in predsednika skupščinske ustavne komisije, je bila v avgustu 1990 oblikovana posebna strokovna skupina, ki je v enem tednu oblikovala prvi osnutek slovenske ustave. Skupino je vodil dr. Peter Jambrek, v njej pa so sodelovali še dr. Tine Hribar, dr. France Grad, mag. Matevž Krivic, mag. Tone Jerovšek, dr. Ivo Perenič in dr. Lojze Ude. Dr. Miro Cerar je bil sekretar skupine.

Skupina je osnutek ustave pisala v Gradu Podvin, zato je dokument znan pod imenom »podvinska ustava«.

V Podvinu je, tudi ob upoštevanju dotedanjih ustavnih tekstov, tako nastal prvi osnutek slovenske ustave, ki so ga avtorji konec avgusta predali predsedniku slovenske skupščine, dr. Bučarju. Vendar sprejemanje ustave ni šlo po predvideni poti; razglasitev, ki naj bi se po predvidevanjih zgodila najkasneje konec leta, se je po sicer izredno hitrem oblikovanju »podvinske ustave« konec avgusta 1990 postopoma vse bolj odmikala. Ustava je bila tako z mnogimi popravki, a v temeljih še vedno kot podvinska ustava, sprejeta po osamosvojitvi, 23. decembra 1991, torej pred natanko 25. leti.

Današnje slavnostne konference so se udeležili tudi člani takratne in sedanje ustavne komisije parlamenta, člani ustavnega sodišča, priznani pravni strokovnjaki ter študenti pravne fakultete- smer ustavno pravo.

Predsednik Pahor gostil slavnostno konferenco s snovalci "podvinske ustave"
Foto: Nebojša Tejić