Danes ob polnoči se izteče rok, do katerega se lahko v skladu s pozivom predsednika republike kandidatke in kandidati prijavijo za položaj guvernerja Banke Slovenije

Ljubljana, 2. 11. 2018 | sporočila za javnost

Danes, 2. novembra 2018 ob polnoči se izteče rok, do katerega se lahko v skladu z pozivom predsednika republike kandidatke in kandidati prijavijo za položaj guvernerja Banke Slovenije.
Predsednik republike Pahor je poziv podpisal 11. oktobra letos, čeprav mu te odločitve zakon ne nalaga. Kot je pojasnil javnosti, se je za to odločil zaradi transparentnosti postopka ter da bi se prijavili vsi, ki razmišljajo o kandidaturi in izpolnjujejo zakonske pogoje in visoka pričakovanja javnosti.

Imena kandidatk in kandidatov bo Urad predsednika republike javnosti sporočil v ponedeljek, 5. novembra, ko bo prejel tudi prijave, poslane po pošti. Urad predsednika potrjuje, da je bilo doslej, do petka popoldne, vloženih več prijav.

Predsednik Pahor bo o morebitnih kandidatkah in kandidatih seznanil vodje poslanskih skupin v drugi polovici prihodnjega tedna, v okviru drugega kroga posvetovanj o izbiri ene od dveh kandidatk za ustavno sodnico Republike Slovenije, dr. Verice Trstenjak ali dr. Katje Šugman Stubbs.

O izbiri kandidata za položaj guvernerja Banke Slovenije se bo predsednik Pahor z vodji poslanskih skupin formalno posvetoval sredi novembra.