Predsednik Pahor se bo v Varšavi udeležil slovesnosti ob 80. obletnici začetka II. svetovne vojne

Varšava, 1. 9. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v nedeljo, 1. septembra 2019, na povabilo predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude, v Varšavi udeležil slovesnosti ob 80. obletnici začetka II. svetovne vojne. Srečanje svetovnih voditeljev je osrednji svetovni dogodek ob tem dnevu in je namenjeno potrditvi skupne zavezanosti ohranjanja miru. Republika Slovenija pripisuje temu dogodku velik simbolen pomen, saj so tovrstne obeležitve opomin pred pozabo na grozote vojne in utrjujejo spravo med evropskimi narodi.

Slovesnost v Varšavi se bo začela ob 12. uri s komemoracijo na grobu neznanega vojaka. Sledili bodo vojaški ceremonial in pozdravna nagovora poljskega predsednika Andrzeja Dude ter nemškega predsednika Franka-Walterja Steinmeierja.

Po zaključku uradnega dela dogodka bodo vsi voditelji držav pozvonili z zvoncem miru, ki ga bodo ob tej priložnosti prinesli iz cerkve, porušene v mestu Wielun ob začetku II. svetovne vojne, septembra leta 1939. Po zadnjem posameznem zvonjenju zvona, bodo hkrati začeli zvoniti zvonovi vseh varšavskih cerkva. Ob 17. uri se bodo državniki udeležili še uradnega sprejema in večerje v Kraljevi palači, sledil bo slavnostni koncert.

Na slovesnost so bili povabljeni voditelji držav članic EU in NATO ter generalni sekretar NATO. Udeležbo je napovedalo več kot 30 voditeljev držav, med njimi tudi predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump.

Predsednik Pahor bo ob robu slovesnosti predvidoma opravil več bilateralnih srečanj.


Predstavniki medijev boste za spremljanje obiska potrebovali akreditacije. Več informacij dobite na spletni strani https://www.president.pl/en/for-the-media/. Kontaktna oseba za akreditacije za medije je Michal Zatyka, Michal Zatyka@prezydent.pl.

Predstavnike medijev, ki bi želeli spremljati udeležbo predsednika Pahorja na slovesnosti ob 80. obletnici začetka II. svetovne vojne v Varšavi prosimo, da na elektronski naslov katja.kralj-tomsic@predsednik.si sporočite ime novinarja/novinarke, medij in kontakt za akreditacije (NUJNO elektronski naslov in številka mobilnega telefona) do četrtka, 29. avgusta 2019, do 15. ure. Vse stroške poti novinarjev krijejo medijske hiše same.