SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Migracije v ospredju pogovorov na državniškem obisku predsednika Pahorja pri češkem predsedniku Zemanu

Praga, 18. 2. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes prispel na državniški obisk v Češko republiko, kjer ga spremljajo minister za infrastrukturo Republike Slovenije dr. Peter Gašperšič, državna sekretarka v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije Dragoljuba Benčina in državni sekretar v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Aleš Cantarutti.

Migracije v ospredju pogovorov na državniškem obisku predsednika Pahorja pri češkem predsedniku Zemanu
Foto: STA/Daniel Novakovič

Obisk je namenjen utrditvi prijateljskih odnosov med Republiko Slovenijo in Češko republiko, tako na političnem kot gospodarskem področju, hkrati pa potrditvi položaja Slovenije v družbi srednjeevropskih držav. Z državami srednje Evrope imamo namreč veliko skupnih interesov, posebej na področju infrastrukture, energetike in kohezijske politike. Na Češkem vidijo Luko Koper kot srednjeevropsko okno v svet, zato je v okviru obiska veliko pozornosti posvečeno izboljšanju transportnih povezav Luke Koper s Češko. Posebna pozornost je namenjena investicijam, kajti češke naložbe so v Sloveniji odlično sprejete in dobrodošle.

V kontekstu državniškega obiska so minister in državna sekretarja imeli ločene programe in se srečali s češkimi kolegi. Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti se udeležujeta tudi okrogle mize in razprave o možnostih investiranja v Sloveniji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na državniškem obisku v Češki republiki
Foto: Daniel Novakovič/STA

Uradni pozdravni slovesnosti z vojaškimi častmi pred Praškim gradom so sledili zasebno srečanje obeh predsednikov, vpis predsednika Pahorja v knjigo gostov Praškega gradu, plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Češke republike ter izjavi obeh predsednikov za medije.

Slovenski predsednik je v pogovoru s predsednikom Češke republike Milošem Zemanom poudaril, da je prijateljstvo med češkim in slovenskim narodom zgodovinsko utemeljeno, tako na področju političnih odnosov kot tudi na področjih gospodarskega in kulturnega sodelovanja. Predsednika sta se strinjala, da so bilateralni odnosi med državama zelo dobri in prijateljski, še posebej na področju gospodarskega sodelovanja. Soglašala sta, da je za uspešno nadaljevanje sodelovanja potrebno okrepiti in modernizirati železniško povezavo Luke Koper do Češke. Kot je poudaril predsednik Pahor, je sodelovanje Luke Koper z državami višegrajske četverice ključnega pomena, saj so glavna tuja tržišča Luke Koper že zdaj ravno trgi Avstrije in držav V4. Ob tem je predsednik republike čestital predsedniku Zemanu ob 25. letnici Višegrajske skupine in se zavzel za tesnejše sodelovanje Slovenije z Višegrajsko skupino, predvsem na področju infrastrukture.

Predsednika sta v pogovoru izmenjala stališča o pereči migracijski problematiki. Slovenski predsednik se je ob tej priložnosti Češki zahvalil za pomoč pri varovanju slovenske meje,  sogovornika pa sta ob tem menila, da je potrebno okrepiti zunanjo mejo EU in omejiti migracijski tok južneje od regije Zahodnega Balkana. Ob tem sta soglašala, da je potrebno najti skupno evropsko rešitev glede migracij in izrazila upanje, da bo na današnjem zasedanju Evropskega sveta dosežen kompromis. Pri tem je predsednik republike izpostavil, da Slovenija postavlja v ospredje skupen evropski pristop, ki mora vsebovati tudi izpolnitev zavez glede relokacije. Predvsem pa je posvaril pred odločitvami, ki bi začasno ali dolgotrajno omejevale schengenski režim - slednjega moramo ohraniti, verjetno prilagoditi novim izzivom, nikakor pa ne ukiniti. To bi povzročilo zaton evropske ideje, je dejal.

Predsednika sta se strinjala, da bo mogoče učinkovito omejiti migracijski tok le z naslovitvijo jedra problema, torej vojne v Siriji. Razmeram v Siriji sta predsednik Pahor in predsednik Zeman posvetila posebno pozornost. Govorila sta tudi o drugih aktualnih mednarodnih temah in izpostavila pomen medsebojne izmenjave stališč o vprašanjih EU. Predsednik Pahor je v nadaljevanju češkemu predsedniku Zemanu predstavil pobudo Brdo Brijuni Process in prizadevanja Slovenije, da bi okrepili vezi in razumevanje med državami v sosednji regiji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na državniškem obisku v Češki republiki
Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovenski predsednik Pahor in predsednik Češke republike Miloš Zeman sta v izjavi za medije po srečanju odnose med Slovenijo in Češko označila kot odlične, obisk slovenskega predsednika pa bo po njunem mnenju prispeval k še večjemu ugledu Češke v Sloveniji in Slovenije na Češkem. Češki in slovenski predsednik sta odgovarjala tudi na novinarska vprašanja o migracijah in morebitnem omejevanju prehoda na notranjih schengenskih mejah. V odgovoru je predsednik republike Pahor posvaril, da bi v odsotnosti skupnega evropskega pristopa države članice začele sprejemati nekoordinirane nacionalne ukrepe.

Pred tiskovno konferenco je slovenski predsednik predsednika Zemana odlikoval z Redom za izredne zasluge za njegov prispevek h kakovosti dvostranskih stikov in za njegovo naklonjenost Republiki Sloveniji in privrženost povezovanju v srednjeevropskem prostoru.

V nadaljevanju obiska se je predsednik republike Borut Pahor srečal s predsednikom senata parlamenta Češke republike Štĕchom in predsednikom poslanske zbornice parlamenta Češke republike Janom Hamáčekom. V pogovoru s sogovorniki se je slovenski predsednik posvetil bilateralnim temam in gospodarskim vprašanjem. Govorili so tudi o aktualnih vprašanjih, ki so na dnevnem redu Evropske unije, še posebej migracijah. Posebno pozornost so posvetili sodelovanju na področju infrastrukture in predstavitvi investicijskih priložnosti v Sloveniji. Delegaciji sta izmenjali tudi izkušnje o izboljšanju investicijskih okolij in konkurenčnosti gospodarstev v obeh državah.

Slovenski predsednik se bo v nadaljevanju obiska sestal tudi z županjo mesta Praga Adriano Krnáčovo, ter se v večernih urah udeležil svečane večerje, ki jo bo v njegovo čast priredil predsednik Češke republike Miloš Zeman.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je vročil odlikovanje red za izredne zasluge predsedniku Češke republike Milošu Zemanu
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev odlikovanja:

V nekdanji vlogi predsednika vlade Češke republike in sedanji vlogi predsednika Češke republike Miloš Zeman že vrsto let izkazuje naklonjenost in prijateljstvo Republiki Sloveniji. V letu, ko praznujemo 25. obletnico slovenske osamosvojitve, in prav v tednu, ko praznujemo 25. obletnico ustanovitve Višegrajske skupine, s tem odlikovanjem Republika Slovenija izraža zahvalo predsedniku Češke republike Milošu Zemanu za njegov prispevek h kakovosti dvostranskih stikov in za njegovo privrženost sodelovanju z Republiko Slovenijo v srednjeevropskem prostoru.

Miloš Zeman se je ves ta čas zavedal tesne zgodovinske, kulturne in civilizacijske povezanosti med slovenskim in češkim narodom ter mesta Slovenije v Srednji Evropi. Ta njegova podpora je bila še posebnega pomena v času, ko smo potrebovali priznanje in podporo v družini novonastalih evropskih držav.

Kot predsednik vlade je v letih 1998–2002 izkazal iskreno željo za krepitev tvornih prijateljskih dvostranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Češko republiko in v tej smeri še vedno deluje. Dejavno je podpiral sodelovanje med državama pri pogajanjih za članstvo v Evropski uniji in zavezništvu NATO ter si prizadeval za okrepitev gospodarskega in političnega sodelovanja med državama.

Kot predsednik Češke republike si prizadeva za kakovosten premik v slovensko-češkem sodelovanju tako z dvostranskega kot regionalnega in večstrankarskega vidika. V dvostranske odnose z Republiko Slovenijo vnaša odkrit, ustvarjalen pristop, v katerega vključuje širše premisleke o skupnih izzivih združene Evrope sedanjosti in prihodnosti.

Poleg tega predsednik Zeman zelo jasno podpira tesno usklajevanje na gospodarskem, energetskem in infrastrukturnem področju v srednjeevropskem prostoru in še posebej vneto zagovarja pomen Kopra kot ključnega srednjeevropskega pristanišča.

Je velik ljubitelj opusa arhitekta Jožeta Plečnika in iskren podpornik ohranjanja spomina na njegove dosežke v Pragi, vključno z njegovo podporo skupni slovensko-češki nominaciji izbranih Plečnikovih del za Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Kot predsednik Češke republike prejme odlikovanje tudi za večkrat izkazano češko podporo Sloveniji, kot je to bilo ob žledu leta 2014 oziroma ob sedanji migracijski krizi, ko je Republika Slovenija za zaščito svoje meje in hkrati zunanje meje schengenskega prostora potrebovala pomoč drugih evropskih držav. V tem primeru je češka vlada med prvimi pomagala tako s policisti in vojaki kot s tehnično opremo.