SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor bo na uradnem obisku v Republiki Severni Makedoniji na slavnostni seji Sobranja nagovoril poslanke in poslance

Skopje, 26. 9. 2020 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo 25. in 26. septembra 2020 na povabilo predsednika Republike Severne Makedonije Steva Pendarovskega mudil na uradnem obisku v Republiki Severni Makedoniji. Predsednika Republike Slovenije bosta na uradnem obisku spremljala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za obrambo Matej Tonin. Oba bosta imela v okviru obiska tudi ločena bilateralna srečanja.

Predsednik Republike Slovenije bo na slavnostni seji makedonskega parlamenta nagovoril poslance. Pred nagovorom se bo srečal s predsednikom Sobranja Talatom Xhaferiem. Srečal se bo tudi s predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevim in položil venec k grobnici Goce Delčeva v cerkvi Svetega Spasa. Uradni obisk bo predsednik republike sklenil na Ohridu, kjer se bo srečal s slovenskimi policisti, ki makedonskim kolegom pomagajo varovati mejo, ter si skupaj z ministrom za obrambo ogledal predstavitveno vajo specialnih sil Vojske Republike Severne Makedonije.

Osrednja tema pogovorov med predsednikoma bo napredek Severne Makedonije na njeni evropski poti in začetek pogajanj za članstvo v Evropski uniji, ki je ključnega pomena za nadaljnji napredek pri uvajanju reform in zagotavljanju politične stabilnosti države ter s tem regije.

Republika Severna Makedonija je status kandidatke za članstvo v Evropski uniji dobila že leta 2005, države članice Sveta EU pa so marca letos podprle odločitev o začetku pogajalskega procesa. Slovenija se zavzema za čim prejšnji sklic prve medvladne konference med Evropsko unijo in Severno Makedonijo. Predsednik Pahor bo poudaril pomen dobrososedskih odnosov.

Predsednika se bosta dotaknila tudi sodelovanja na vojaško obrambnem področju, tako dvostranskega kot v okviru zveze NATO, članica katere je Severna Makedonija postala v začetku letošnjega leta.

Pogovori bodo tekli tudi o sodelovanju v okviru multilateralnih organizacij in regionalnih pobud. Predsednik Pahor bo gostitelja povabil na srečanje voditeljev ob deseti obletnici pobude Brdo-Brijuni Process.

Predsednika bosta z uradnim obiskom okrepila in poglobila dvostransko prijateljsko sodelovanje med državama. Med državama ni odprtih vprašanj, reden politični dialog poteka na vseh področjih in ravneh. Med državama poteka tudi zelo dobro gospodarsko sodelovanje. Severna Makedonija je, glede na interes slovenskega gospodarstva, zelo zanimiva investicijska destinacija in je na četrtem mestu med državami, v katere Slovenija investira največ (za Hrvaško, Srbijo in Bosno in Hercegovino). Trend skupne blagovne menjave, ki je v letu 2019 znašala 321 milijonov evrov, v zadnjih letih rahlo raste. Večjo intenzivnost pa lahko v prihodnje pričakujemo na področju izmenjave izkušenj in prenosa slovenskega znanja za prilagajanje evropskim standardom. Tovrstno pomoč Slovenija zelo uspešno izvaja, financira pa se preko mednarodnega razvojnega sodelovanja iz sredstev za bilateralno tehnično pomoč.Predstavnike medijev, ki bi želeli spremljati uradni obisk predsednika Pahorja v Severni Makedoniji, obveščamo, da se je pred odhodom potrebno pozanimati o omejitvah pri prehajanju državnih meja, ki izhajajo iz možnosti okužbe s koronavirusom. Preveriti je potrebno epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, pogoje vstopa v državo potovanja in upoštevati odločitve tamkajšnjih oblasti.

Predstavnike medijev, ki boste spremljali uradni obisk predsednika Pahorja v Republiki Severni Makedoniji, prosimo, da podatke (ime in priimek, številka potnega lista, naziv redakcije, funkcijo in fotografijo) posredujete na elektronski naslov gospe Biljane Radeve: biljana.radeva@presidentoffice.mk do četrtka, do 15. ure. O prevzemu akreditacij vas bodo gostitelji obvestili pravočasno.

Ob tem vas vljudno prosimo, da HKRATI tudi na elektronski naslov petra.arsic@predsednik.si sporočite ime novinarja/novinarske, medij in kontakt za akreditacije (NUJNO elektronski naslov in številka mobilnega telefona). Vse stroške poti novinarjev, ki bodo spremljali predsednika republike na tem obisku (letalo, hotel), krijejo medijske hiše same.