SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor je zaključil uradni obisk v Republiki Makedoniji

Skopje, Makedonija, 17. 7. 2013 | sporočila za javnost

Drugi dan uradnega obiska v Republiki Makedoniji si je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ogledal hidroelektrarno Sv. Petka ter se v Skopju sestal s predsednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanovskim. Ob koncu obiska se je srečal tudi s predsednikom Vlade Republike Makedonije Nikolo Gruevskim. Slovenski predsednik se je z makedonskim predsednikom udeležil sprejema za člane slovensko-makedonskega poslovnega združenja, kjer je potekala tudi promocija Evropskega prvenstva v košarki.

Predsednik republike je obiskal hidroelektrarno Sv. Petka, ki predstavlja trenutno eno največjih investicij na področju energetike na Zahodnem Balkanu. Pohvalil je grozdenje slovenskih podjetij, ki tako predstavljajo pomemben način za pridobivanje večjih poslov v tujini. Poudaril je, da obstaja še veliko neizkoriščenih poslovnih priložnosti in da je projekt izgradnje hidroelektrarne Sv. Petka primer dobre prakse sodelovanja podjetij dveh prijateljskih držav, v tem primeru Slovenije in Makedonije.

Predsednik republike na uradnem obisku v Republiki Makedoniji
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik republike se je sestal s predsednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanovskim, s katerim sta govorila predvsem o vlogi parlamentov pri prilagajanju zakonodaje na poti v evroatlantske povezave. Predsednik Sobranja je slovenskemu predsedniku predstavil notranjepolitično situacijo v Makedoniji in delo Sobranja ter težave, s katerimi se soočajo. Ob tem je predsednik republike Borut Pahor omenil tudi nekaj svojih izkušenj, sam je bil sam predsednik slovenskega parlamenta ravno v času, ko se je Slovenija pogajala za članstvo v EU.

Predsednik Veljanovski je izrazil veliko željo, da bi Makedonija nadaljevala z integracijo v evroatlantske povezave, ob tem pa dejal, da obžaluje, da odprta vprašanja s sosedo Grčijo ne rešujejo, ampak problem ostaja na isti točki. Dodal je, da je sicer politično stanje v Makedoniji stabilno, vendar je nujno, da se nadaljuje z začetimi reformami. Predsednik Sobranja je slovenskemu predsedniku predal tudi vabilo za obisk predsednika Državnega zbora Republike Slovenije gospoda Janka Vebra v Makedonijo, z željo, da bi nadaljevali intenzivno sodelovanje med političnimi strukturami obeh držav.

Predsednik republike Slovenije je ob uradnem obisku položil venec k Spomeniku padlim junakom za Makedonijo.

Opoldne se je predsednik Borut Pahor z makedonskim predsednikom udeležil sprejema za člane slovensko - makedonskega poslovnega združenja, ob katerem je potekala tudi promocija Evropskega prvenstva v košarki. Ob tej priložnosti je predsednik republike Borut Pahor predsedniku Republike Makedonije dr. Gjorgeju Ivanovu izročil simbolični darili, košarkarski dres in žogo.

Ob koncu obiska se je predsednik republike Slovenije sestal še s predsednikom Vlade Republike Makedonije Nikolo Gruevskim. V pogovorih sta se sogovornika dotaknila aktualnih vprašanj, povezanih z Evropsko unijo in njenim prihodnjim razvojem. Izmenjala sta poglede razmere na Zahodnem Balkanu ter poudarila pomen regionalnega sodelovanja, pri čemer sta se strinjala o pomembnosti srečanja Brdo Proces prihodnji teden v Sloveniji. Makedonski premier in slovenski predsednik sta govorila tudi o povečanju gospodarskega sodelovanja med državama.

Predsednik republike na uradnem obisku v Republiki Makedoniji
Foto: Nebojša Tejić / STA