SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike je podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

Ljubljana, 13. 2. 2019 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament.

Predsednik republike je po podpisu odloka nagovoril tudi državljanke in državljane ter odgovoril na nekaj vprašanj medijev.


Besedilo uvodnega nagovora predsednika republike v nadaljevanju (Velja govorjena beseda!):

"Pravkar sem podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. V skladu s tem odlokom začnejo teči roki za volilna opravila v ponedeljek, 25. februarja letos. Evropske volitve bodo v nedeljo, 26. maja.

Spoštovane državljanke in državljani,

ocenjujem, da bodo to najpomembnejše volitve v Evropski parlament od leta 1979, ko so potekale prvič.

Že dejstvo, da se bodo na letošnjih pomerili kandidati iz kar trikrat več držav kot pred štiridesetimi leti, kaže na razsežnosti sprememb evropske skupnosti oz. Evropske unije v zadnjih desetletjih.

V tem času je zamisel evropskega povezovanja doživljala vzpone in padce. Doživljali smo navdušenja in razočaranja.

Toda v zadnjih letih je prišlo pri razvoju Evropske unije do resnega zastoja. Ta zastoj ilustrira tudi zmanjšana učinkovitost Evropske unije in posledično večje razočaranje Evropejcev glede skupnega doma.

Bolj kot kadarkoli prej se tudi zaradi tega zastoja in kritik Evropske unije slišijo ideje o rahljanju povezanosti evropskih držav in vnovično vračanje v nacionalne okvire.

V tem smislu utegnejo letošnje evropske volitve nagniti tehtnico in določiti smer prihodnjega razvoja Evropske unije - ali v smer večje in močnejše povezanosti Evropske unije, ali v smer manjše in šibkejše Evropske unije.

Prav je, da Evropejci na volitvah s svojim glasom odločimo o nadaljnji usodi skupnega evropskega doma. Evropski parlament je edina ustanova Evropske unije, v katerega predstavnike volimo Evropejci neposredno.

Zato bo treba rezultate naše volje po volitvah razumeti in jih spoštovati. Zato so te volitve, ki utegnejo odločilneje usmeriti prihodnji razvoj Evropske unije, posebnega pomena.

Kot predsednik republike se bom tudi pri evropskih volitvah tako kot pri lokalnih ali parlamentarnih vzdržal slehernega ravnanja, ki bi ga kdo mogel razumeti kot strankarsko pristransko. V vseh šestih letih kot predsednik republike teh očitkov nisem bil deležen.

V vsem tem času do zdaj do evropskih volitev in po njih pa si bom tudi kot predsednik republike dovolil poudariti, kako pomembna je evropska ideja in kako pomembna je Evropska unija za naš nacionalni interes in vsestranske interese Republike Slovenije.

Ne gre samo za to, da smo Slovenci ustanovitev lastne države povezali z evropsko idejo. Gre za jasno spoznanje, da negovanje in razvoj skupnega evropskega doma zagotavljata mir, varnost in blaginjo, njegov zaton pa bi vse to ogrozil.

Tako kot drugi narodi, tako kot sleherni posameznik, kot sleherni Evropejec, imamo tudi mi pravico in dolžnost kritične ocene Evropske unije.

Tudi tisti, ki smo za bolj povezano Evropo z zastojem nismo zadovoljni in s sedanjo učinkovitostjo Evropske unije tudi ne.

Ko se zavzemamo za močnejšo Evropsko unijo, ne branimo obstoječega. Zavzemamo se za nov zalet, za renesanso evropske ideje in za nove zamisli glede njenega nadaljnjega razvoja.

Če glede tega ne bomo dovolj prepričljivi, se bo zdelo normalno, da se ljudje znova bolj in bolj zapirajo v svoje nacionalne okvire. Za Slovence in za slovensko državo to dolgoročno ne bi prineslo nič dobrega, temveč vračanje stare evropske geopolitike, ki namesto tistega, kar nas povezuje krepi tisto, kar nas razdvaja.

Evropska ideja je utemeljena na spravi in temeljnih demokratičnih vrednotah. Morda v tem trenutku njenih dosežki niso najbolj blesteči, vendar ohranja mir in varnost. Po moje pa zagotavlja tudi skupno blaginjo v večji meri, kot mislimo.

Ideja evropskega povezovanja je verjetno ena najbolj odločilnih zamisli, ki vplivajo na usodo več sto milijonov Evropejcev in prihodnost naših otrok.

Zdaj je Evropska unija v resnem zastoju, na zgodovinskem križišču, kjer moramo čim bolj jasno pokazati smer za našo nadaljnjo skupno pot.

V tem smislu bo rezultat letošnjih evropskih volitev eden pomembnejših vse od prvih volitev leta 1979.

Udeležimo se volitev in sami, po svoji vesti in prepričanju odločimo o naši skupni evropski usodi."


Predsednik republike je podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike je podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament
Foto: Daniel Novakovič/STA