SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in kralj Harald V. drugi dan obiska na Norveškem o konkretnih skupnih projektih za trajnostni razvoj

Oslo, 7. 11. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo norveškega kralja Haralda V. mudi na državniškem obisku na Norveškem.

Drugi dan obiska so predsednik Pahor in norveški kraljevi par začeli z obiskom inštituta SINTEF, ene izmed največjih evropskih neodvisnih raziskovalnih organizacij. Prisostvovali so slovensko-norveškemu poslovno-znanstvenemu srečanju na temo umetne inteligence, zelenega prehoda v krožno gospodarstvo in trajnostnih rešitev. Dogodka se je udeležilo večje število slovenskih in norveških gospodarstvenikov ter predstavnikov raziskovalnih ustanov. Ob prisotnosti predsednika Pahorja in kraljevega para je bil sklenjen memorandum o sodelovanju med inštitutom SINTEF in Inštitutom Jožef Stefan, ki sta ga podpisala direktor IJS prof. dr. Jadran Lenarčič in direktorica SINTEF Alexandra Bech Gjørv.

Predsednik Pahor si je nato v spremstvu kraljevega para ogledal skakalni center Holmenkollen. Predsednik Pahor in norveški kralj sta v smučarskem muzeju odprla razstavo o slovenski arhitekturi v Alpah, katere del je tudi Nordijski center v Planici. Razstava je nastala v sodelovanju z muzejem na Holemenkollnu, galerijo Dessa iz Ljubljane in Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani. Namen razstave je povezati sodelovanje med arhitekti obeh držav in demonstrirati močno vez, ki jo med državama pomenijo nordijski športi.

Predsednik Pahor in kralj Harald V. drugi dan obiska na Norveškem o konkretnih skupnih projektih za trajnostni razvoj
Foto: Royal House of Norway

Sledilo je uradno kosilo, ki ga je za predsednika Pahorja, kraljevi par in prestolonaslednika v imenu Vlade Kraljevine Norveške gostil minister za digitalizacijo Nikolai Astrup.

V sklopu državniškega obiska je na BI - Norwegian Business School popoldne potekal seminar na temo promocije čebelarstva in vloge opraševalcev za trajnostno predelavo hrane. Predsednik Pahor je ob tej priložnosti norveškemu kralju poklonil slovenski čebelnjak s poslikanimi panjskimi končnicami. Slovenija in Norveška imata močno čebelarsko tradicijo in sta pomembni promotorki pomena čebel in drugih opraševalcev.

Predsednik Pahor in kralj Harald V. drugi dan obiska na Norveškem o konkretnih skupnih projektih za trajnostni razvoj
Foto: Royal House of Norway

Dvodnevni državniški predsednika Pahorja na Norveškem se bo sklenil s posebno prireditvijo "Slovenski večer" v palači Gamle Logen. Dogodek je oblikovan v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo in bo namenjen splošni in turistični promociji Slovenije, kjer bodo predstavljena tipična slovenska vina ter kulinarika, nastopila pa bo slovensko-norveška glasbena tailor made zasedba z Žanom Tetičkovičem na bobnih, Markom Črnčecem na klavirju, Ano Bezjak, vokal ter Eivindom Opsvikom na kontrabasu, v koordinaciji Kongresno-kulturnega središča Dominikanski samostan s Ptuja. Dogodka se bodo udeležili tudi kralj Harald V. in kraljica Sonja ter kronski princ Haakon Magnus.


Prilagamo zdravico predsednika Pahorja s kosila, ki ga je gostil norveški minister za digitalizacijo Astrup:

2019-11-07_Zdravica PRS_kosilo.doc