Predsednik republike prevzel častno pokroviteljstvo nad 27. svetovnim kongresom TAFISA (Šport za vse) in spremljajočimi dogodki

Ljubljana, 2. 7. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel delegacijo Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez (OKS - ZŠZ), Športne Unije Slovenije (ŠUS) in organizacije TAFISA (The Association For International Sport fo All). Sloveniji je bila namreč zaupana organizacija 27. svetovnega kongresa TAFISA, ki bo oktobra 2021 v Portorožu. Predsednik republike je prirediteljem svetovnega kongresa predal listino o častnem pokroviteljstvu in prevzel predsedovanje častnemu odboru.

Sprejema so se udeležili: mag. Janez Sodržnik, prvi podpredsednik OKS - ZŠZ, Dejan Crnek, predsednik ŠUS, Patrik Peroša, podpredsednik ŠUS, Peter Barendse, predsednik TAFISA Europe, in Wolfgang Baumann, generalni sekretar TAFISA.

Gospod Baumann, generalni sekretar TAFISA, se je predsedniku republike zahvalil za podporo in predstavil združenje in načrt skupnih aktivnosti do leta 2021, ko bo Slovenija za nekaj dni postala svetovna prestolnica množičnega športa. V luči priprav na svetovni kongres bosta že letos v Slovenijo pripravljena Evropski teden športa, septembra 2019, in Kongres športa za vse, novembra 2019. Sogovorniki so se strinjali, da telesna aktivnost predstavlja pomembno vrednoto v življenju vsakega posameznika, pozitiven odnos do različnih športnih aktivnosti pa je potrebno razvijati že pri otrocih.

Gospod Sodržnik, prvi podpredsednik OKS – ZŠZ, je predsedniku republike predstavil pobudo »Dan slovenskega športa« - 1. oktober in zamisel, da bi na tak način s športom praznovala cela Slovenija že letos. Temelje za razvoj športa v šolah, razvoj športnih društev, izobraževanja kadrov na področju športa in številnih vrhunskih dosežkov, je v Sloveniji postavila ustanovitev prvega telovadnega društva na Slovenskem, Južnega Sokola, ki je bilo ustanovljeno pred več kot poldrugim stoletjem prav 1. oktobra.

TAFISA je vodilna svetovna organizacija na področju športa za vse, ustanovljena leta 1991 v Franciji. Organizacija svetovnega kongresa v Sloveniji je izjemna priložnost za spoznavanje in prenos novih trendov na področju športa za vse in smernic svetovnih organizacij na tem področju. Kongresa se bodo udeležili strokovnjaki iz akademskega sveta in predstavniki mednarodnih organizacij, ki jim gibalna aktivnost vsakega posameznika predstavlja pomemben imperativ s ciljem promocije zdravega načina življenja s športom za visoko kakovost življenja.

Predsednik republike je vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad 27. svetovnim kongresom TAFISA (Šport za vse) in spremljajočimi dogodki
Foto: Daniel Novakovič/STA