SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Javne predstavitve treh kandidatov za tri člane Sodnega sveta

Ljubljana, 12. 4. 2018 | sporočila za javnost

V Predsedniški palači so danes potekale tri javne predstavitve kandidatov za tri člane Sodnega sveta in sicer so se predstavili prof. dr. Damjan Možina, gospod Andrej Rozman in prof. dr. Verica Trstenjak. Jutri se bo javnosti predstavil še zadnji kandidat izr. prof. dr. Andraž Teršek. Predstavitve je vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidati izpolnjujejo visoke strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije. Po posvetovanjih predsednika z vodji poslanskih skupin je mogoče utemeljeno sklepati, da bodo poslanke in poslanci izmed predlaganih kandidatov izvolili tri nove člane Sodnega sveta. Predlagani kandidati se bodo javnosti predstavili pred glasovanjem v Državnem zboru, ki bo 19. aprila 2018.

Za javno predstavitev kandidatov, ki je postala običaj, se je predsednik republike odločil, ker prispeva k preglednosti in kvaliteti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepi zaupanje javnosti. Hkrati pa takšna predstavitev omogoča, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih dokončno odloči državni zbor ali jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike.