SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v teh okoliščinah zadržan do priznanja Palestine

Ljubljana, 26. 1. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podpira diplomatsko priznanje Palestine v okoliščinah, ko bi to priznanje pripomoglo k ureditvi dvostranskih vprašanj z Izraelom in ne k njihovemu zaostrovanju. Ocenjuje, da v tem trenutku nismo priče takim okoliščinam.

Po njegovem mnenju bi morala biti v mirnem reševanju bližnjevzhodnih vprašanj skupna zunanja politika Evropske unije bolj ambiciozna in vplivna kot doslej. Pri sklenitvi »jedrskega sporazuma« z Iranom je že dokazala svoje znanje in vplivnost.

Predsednik Pahor si tudi v osebnih pogovorih z voditelji izraelskih in palestinskih oblasti prizadeva, da bi obe strani sprejeli t.i. »rešitev dveh držav«. Meni, da je prišlo v zadnjem času do poslabšanja razmer in zaupanja, ki bi sicer ob močni in enotni podpori mednarodne skupnosti omogočale tako rešitev. Zato je zadržan do enostranskih ukrepov, ki razmer ne izboljšujejo in poglabljajo nezaupanje.


Ob robu seje Častnega odbora za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Canarja, je predsednik republike za RTV Slovenija pojasnil svoje stališče do priznanja Palestine.