SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na slovesnosti ob 200. obletnici dokumentiranega obiskovanja Škocjanskih jam

Škocjan, 11. 5. 2019 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 200. obletnici dokumentiranega obiskovanja Škocjanskih jam, 130. obletnici Jamarske zveze Slovenije in 60. obletnici Jamarske reševalne službe. Predsednik republike je bil na prireditvi slavnostni govornik.

Predsednik republike Borut Pahor na slovesnosti ob 200. obletnici dokumentiranega obiskovanja Škocjanskih jam
Foto: Stanko Gruden/STA

V nadaljevanju Vam posredujemo besedilo govora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

Zelo sem se razveselil vašega povabila na slovesnost, s katero se bomo poklonili trem pomembnim obletnicam. Prvi: dvema stoletjema dokumentiranega obiskovanja Škocjanskih jam. Drugi: 130. obletnici delovanja Jamarske zveze Slovenije in tretji: 60. obletnici delovanja Jamarske reševalne službe.

Po zaslugi drznih in radovednih raziskovalcev imamo Slovenci že dve stoletji edinstven privilegij občudovati osupljive lepote našega podzemnega sveta na Krasu. S strahospoštovanjem smo ga sprejeli kot del svoje nacionalne in kulturne identitete in smo nanj ponosni. Kako izjemno in večno je to svetišče naravnih čudes! In kako hvaležni smo lahko, da si magičnost tega podzemnega sveta lahko tudi ogledamo. Njegova mogočna lepota privablja obiskovalce z vsega sveta. Posebno priznanje pa je uvrstitev na seznam kulturne in naravne dediščine organizacije UNESCO, kar uspe le najboljšim. Na to smo lahko Slovenci upravičeno ponosni.

Jamarji odgovorno in preudarno že 130 let ponižno stopate v podzemni svet z zavedanjem, da z vsakim korakom odkrijete nov košček zgodbe, ki jo že tisočletja pišeta voda in kamen. Radovedni obiskovalci jam smo vam hvaležni, da pazite na nas, ko brezskrbno raziskujemo njegovo magičnost.

Spoštovani gospod predsednik, iskrene čestitke ob visokem jubileju vaše organizacije in 60. obletnici Jamarske reševalne službe. Sprejmite, prosim, izraze moje hvaležnosti, da ponižno in preudarno odkrivate skrivnostni svet in ga čuvate za te in prihodnje generacije.

Kot ste dejali v vašem nagovoru, gospod predsednik, ste prav jamarji tisti, ki nas opozarjate, kako je naše podzemlje dovzetno za naša ravnanja na površju. Da bi lepote lahko občudovali tudi naši zanamci, naši otroci, moramo razumeti, da imamo prav mi ključno vlogo pri podnebni prihodnosti. Smo prva generacija, ki se v celoti zaveda, da smo verjetno hkrati tudi zadnja, ki lahko pomembno odloči usodo tega planeta. Tega klica, te odgovornosti, zaradi naših otrok ne smemo preslišati. Pomislite, kako sebično in tragično bi bilo, če bi zaradi lastne ignorance do okolja zanamce prikrajšali za ta dihjemajoča doživetja.

Spodbudno je, da se ljudje čedalje bolj zavedamo, da je skrb za okolje ultimativno vprašanje našega obstoja. Naš odgovor nanj bo odločal o naši prihodnosti. Ta je le ena in nam je skupna. Želim poudariti, da moramo skupaj nasloviti njene izzive in s tenkočutnim razumevanjem skrbeti drug za drugega in za okolje.

Kot predsednik republike imam posebno čast, da v tej prečudoviti deželi pozdravim visoke in ugledne predstavnike tujih držav. S posebnim ponosom poslušam njihove besede občudovanja s katerimi opisujejo Slovenijo. Presune jih v vsej svoji lepoti. Ob tej priložnosti bi se vam zato želel zahvaliti, spoštovani gospod direktor, da skrbno vodite Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija in pazite na našo kulturno in naravno dediščino. Vabim vas, da se mi pridružite na odru in sprejmete to Zahvalo ob 200. obletnici dokumentiranega obiskovanja Škocjanskih jam, ki so vpisane na seznam kulturne in naravne dediščine pod okriljem organizacije UNESCO.

Predsednik republike Borut Pahor na slovesnosti ob 200. obletnici dokumentiranega obiskovanja Škocjanskih jam
Foto: Stanko Gruden/STA