SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na delovnem obisku v Kneževini Monako

Monako, 20. 7. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se mudi na delovnem obisku v Kneževini Monako, kjer se je sestal z njegovo knežjo visokostjo Albertom II, monaškim princem. Predsednik Republike Slovenije se je dopoldne sestal tudi s predsednikom Vlade Kneževine Monako Michelom Rogerjem ter ministrom za finance in gospodarstvo Jeanom Castellinijem.

Sogovorniki so govorili predvsem o možnostih povečanja gospodarskega sodelovanja. Uvodoma je monaški premier Roger izpostavil odlične odnose med državama in tradicijo dobrega sodelovanja v multilateralnih organizacijah. Predsednik republike in monaški premier sta se strinjala, da je še veliko neizkorišenih možnosti vsestranskega sodelovanja med državama. Predsednik Pahor je predlagal tudi večaktivnosti na področju spodbujanja investicij. S premierjem sta se dogovorila, da se v Monaku organizira poslovno-gospodarska konferenca, kjer bi monaški gospodarski skupnosti predstavili možnosti sodelovanja s slovenskimi podjetji, v Ljubljani pa bi organizirali konferenco, kjer bi predstavile možnosti sodelovanja z monaškimi podjetji. Ob tej priložnosti je predsednik republike Borut Pahor povabil predsednika Vlade Kneževine Monako, da z gospodarsko delegacijo obišče Slovenijo.

Predsednik republike se je opoldne sestal s knezom Albertom II. Monaškim, s katerim sta govorila predvsem o skupnih dobrodelnih projektih. Ob tej priložnosti se je predsednik republike knezu osebno zahvalil za njegovo pisno podporo kandidaturi patra Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir za leto 2013. Predsednik republike Pahor je kneza tudi povabil v Slovenijo, Albert II. je vabilo sprejel in obisk potrdil za letošnjo jesen. Nocoj se bo predsednik republike skupaj s knezom Albertom II. Monaškim in monaško kneginjo Charlene udeležil tudi desetega mitinga altetske diamantne lige, najprestižnejše serije atletskih mitingov na svetu.

Namen obiska v Monaku je predvsem krepitev prijateljskih odnosov in dialoga med državama, poglobitev sodelovanja pri humanitarnih projektih ter izmenjava pogledov o nadaljnjih perspektivah dvostranskega in večstranskega sodelovanja na različnih področjih. Z Monakom nas druži veliko skupnih točk. Sredozemski in hkrati alpski državi povezujejo skupna prizadevanja na področju zaščite okolja, promocije miru, demokracije in človekovih pravic. Obe državi sta zelo aktivni tudi na področju mednarodne humanitarne in razvojne pomoči.

Predsednik republike na delovnem obisku v Kneževini Monako
Foto: UPRS