SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na Destrniku: "Slovenci nismo prehlajeni predmet zgodovine" 

Destrnik, 14. 4. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil prireditve ob 300-letnici omembe šolstva na Destrniku, kjer je zbrane tudi nagovoril.

Uvodoma se je zahvalil gospodu Darku Skurjenu, ravnatelju Osnovne šole Destrnik-Trnovska Vas, za vabilo na slovesnost ob praznovanju jubileja. Gospodu Vladimirju Vindišu, županu Občine Destrnik, pa je namenil besede hvaležnosti za vse napore, ki jih skupaj s sodelavci in ob podpori občank in občanov, usmerja v ohranjanje žlahtne tradicije šolstva na Destrniku in urejenosti njihovega kraja: "Četudi se zdaj soočamo s problemi, lahko v prihodnost gledamo z zaupanjem. Naša država napreduje tudi zaradi naporov lokalnih skupnosti, županj in županov in njihovih sodelavcev ter razumevanja ljudi za vsa njihova prizadevanja." 

"Slovenci se kot narod, kot nacija, premalokrat spomnimo, da nismo prehlajeni predmet zgodovine kratkega roka, temveč so naše korenine čvrste. V nekem trenutku smo razumeli okno priložnosti in ustanovili lastno državo. Šolstvo, ki morda sprva ni bilo postavljeno, da bi vzgajalo slovenstvo, je omogočilo, da je slovenščina prodrla v šolske razrede," je govor zaključil predsednik Pahor. 

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor Dragu Skurjenu, ravnatelju Osnovne šole Destrnik-Trnovska Vas, v luči praznovanja 25. obletnice naše države poklonil posebno protokolarno darilo, slovensko zastavo, z naslednjo mislijo: "Slovenska zastava je simbol naše enotnosti. Če bomo povezani, bomo kot narod obstali in skupaj smo sposobni premagati najtežje preizkušnje. Če bomo razklani, nam to ne bo uspelo."

Predsednik republike Slovenije Borut na slovesnosti ob 300-letnici omembe šolstva na Destrniku
Foto: Anže Malovrh / STA

Z uprizoritvijo igre pa z glasbenimi in plesnimi točkami so učenci pripovedovali zgodbo o tristo (300) letih šolstva na Destrniku. Po zaključeni slovesnosti si je predsednik Pahor ogledal razstavo, ki so jo v počastitev jubileja pripravili učenci, ter se vpisal v spominsko knjigo Osnovne šole Destrnik-Trnovska vas. 

Predsednik republike Slovenije Borut na slovesnosti ob 300-letnici omembe šolstva na Destrniku
Foto: Anže Malovrh / STA

Predsednik republike Slovenije Borut na slovesnosti ob 300-letnici omembe šolstva na Destrniku
Foto: Anže Malovrh / STA