Predsednik Pahor se je sestal z generalnim sekretarjem OZN Guterresom in z njim otvoril razstavo ob 20. obletnici delovanja ITF

New York, 29. 3. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na delovnem obisku v New Yorku, kjer se je bilateralno sestal z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom in skupaj z njim otvoril razstavo ob 20. obletnici delovanja ITF. Predsednik Pahor se je v okviru obiska danes sestal še s predsednico Generalne skupščine OZN Marío Fernando Espinoso Garcés, ki se je prav tako udeležila otvoritve slovenske razstave.

V pogovoru z generalnim sekretarjem OZN se je predsednik Pahor uvodoma zahvalil za udeležbo na slovenski razstavi ob 20. obletnici delovanja ITF, saj je to priznanje poslanstvu zagotavljanja varnosti in omogočanja obnove in razvoja v državah, ki so jih prizadeli konflikti.

Sogovornika sta izmenjala stališča o tokratnem posebnem podnebnem zasedanju, ki pomeni nadaljnji korak v pripravah na podnebni vrh, ki bo v OZN na pobudo generalnega sekretarja potekal septembra 2019. Predsednik Pahor je dejal, da smo lahko razmeroma zadovoljni z izidom mednarodnega srečanja voditeljev COP24 v Katovicah v decembru, saj je bil sprejet Pravilnik o izvajanju Pariškega sporazuma, da pa je pred nami še dolga pot do podnebnih ukrepov in učinkov. Predsednik Pahor in generalni sekretar Guterres sta soglašala, da potrebujemo močnejšo politično voljo in mobilizacijo, da bi rešili podnebni problem. Slovenija je odločno zavezana trajnostnemu in zelenemu razvoju, je dejal predsednik republike in dodal, da je takšna odločenost vključena tudi v razvojno strategijo Slovenije do 2030, v strategijo pametne specializacije in vizijo do leta 2050.

V pogovoru sta sogovornika največ časa namenila aktualnim razmeram na Zahodnem Balkanu. Predsednik Pahor je generalnemu sekretarju kot sopredsedujoči pobude Brdo Brijuni predstavil načrte v zvezi s pripravami na vrh voditeljev, ki bo maja v Tirani. Sogovornika sta spregovorila tudi o možnosti udeležbe generalnega sekretarja Guterresa na enem od prihodnjih vrhov.

Predsednik Pahor se je sestal z generalnim sekretarjem OZN Guterresom in z njim otvoril razstavo ob 20. obletnici delovanja ITF
Foto: Uprs

Zvečer sta predsednik republike Borut Pahor in generalni sekretar Antonio Guterres v palači OZN slovesno otvorila fotografsko razstavo z naslovom 'Dvajset let slovenskega delovanja na področju humanitarnega razminiranja'. Razstava je namenjena počastitvi 20. obletnice delovanja ITF in slovenske zaveze za boj proti minam po vsem svetu. Slovenija je ITF Ustanovo za krepitev človekove varnosti ustanovila za pomoč Bosni in Hercegovini, z leti pa so se dejavnosti ITF razširile tudi v druge dele sveta. Gre za fotografsko razstavo priznanih slovenskih fotografov Arneta Hodaliča, Boruta Živulovića in Žige Živulovića, ki že leta spremljajo delo ITF. Izbrane fotografije prikazujejo tragiko življenja, ki jo povzročajo mine in druga neeksplodirana bojna sredstva, ter pogum ljudi, ki te grožnje odpravljajo.

Predsednik Pahor je v govoru na otvoritvi razstave dejal, da ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti že dvajset let utrjuje svoje poslanstvo zagotavljanja varnosti in omogočanja obnove in razvoja v državah, ki so jih prizadeli oboroženi spopadi. Odločno delo na področju razminiranja je ustanova postopoma začela širiti na druge varnostne grožnje, od preprečevanja konfliktov do reševanja drugih vprašanj razvoja in obnove. Tako so pomagali številnim žrtvam do rehabilitacije, odstranili brez števila min, izobrazili mnoge ogrožene skupnosti.

Trenutno ITF pomaga v državah od Kirgiške Republike do Afganistana v Aziji, od Kolumbije v Južni Ameriki in Nigerije v Južni Afriki do Libije na robu Mediterana, od Albanije do Hrvaške in drugod.

»Eden največjih dosežkov ITF je sposobnost, da poudari človeški vidik pri krepitvi človekove varnosti,« je dejal predsednik Pahor in poudaril pomen osebnega in spoštljivega pristopa organizacije. Ob tem je predsednik navedel, da je od leta 1998 ITF pomagala 1.303 posameznikom, ki so bili zaradi eksplozivnega sredstva fizično prizadeti. Vsi so opravili fizično rehabilitacijo in tako dobili priložnost, da kljub poškodbam zaživijo novo življenje.

»Zahvaljujoč donatorjem je ITF postala vodilna ustanova na področju človekove varnosti - njeno delovanje pomeni impresiven dosežek zagotavljanja pomoči ljudem in skupnostim v svetu že dve desetletji,« je govor zaključil predsednik Pahor.

Po slovesni otvoritvi so si pod vodstvom direktorja ITF Tomaža Lovrenčiča predsednik Pahor, predsednica Generalne skupščine OZN María Fernanda Espinosa Garcés in generalni sekretar OZN Antonio Guterres skupaj ogledali razstavo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v okviru obiska v New Yorku danes sestal predsednico Generalne skupščine OZN Marío Fernando Espinoso Garcés. Predsednik Pahor se je predsednici GS OZN zahvalil za vabilo na posebno zasedanje OZN o klimatskih spremembah in za njeno udeležbo na sinočnji otvoritvi slovenske razstave ob 20. obletnici delovanja ITF.

Predsednik Pahor in predsednica GS OZN sta izmenjala stališča o včerajšnjem posebnem podnebnem zasedanju, ki pomeni nadaljnji korak v pripravah na podnebni vrh, ki bo v OZN potekal letos septembra 2019.

Sogovornika sta soglašala, da potrebujemo globalne rešitve, da bi se uspešno spopadali z globalnimi izzivi sedanjosti in oblikovali upravljanje vse bolj kompleksne prihodnosti. To še posebej velja za spopadanje s podnebno krizo. Skupaj moramo ustvariti prepričljive, učinkovite in trajnostne podnebne ukrepe, sta menila, in ukrepati v skladu z zavedanjem, da smo odgovorni za zagotovitev varne prihodnosti prihodnjih generacij.

V nadaljevanju sta sogovornika izmenjala stališča o aktualnih mednarodnih temah, med drugim o delovanju OZN. Predsednik Pahor je izrazil svojo trdno podporo multilaterizmu in dejal, da si Slovenija prizadeva za učinkovit multilateralizem z osrednjo vlogo OZN, ki temelji na neločljivi povezanosti in medsebojnem dopolnjevanju miru in varnosti, človekovih pravic ob spoštovanju mednarodnega prava ter ciljev in načel Ustanovne listine OZN. Slovenske aktivnosti v Generalni skupščini OZN so tradicionalno usmerjene v varovanje in promocijo človekovih pravic, spoštovanje in krepitev mednarodnega prava, preprečevanje konfliktov ter promocijo koncepta človekove varnosti.

Predsednik Pahor in predsednica GS OZN sta spregovorila tudi o globalnem soočanju z migracijami in o tem, kako bi lahko ta problem reševali bolj učinkovito in povezano. Med drugim sta se dotaknila vprašanja Venezuele, predvsem s humanitarnega vidika.

Predsednik republike se je včeraj udeležil otvoritve zasedanja Generalne skupščine OZN na visoki ravni z naslovom »Climate and Sustainable Developement for All«. Sledilo je plenarno zasedanje, kjer je predsednik Pahor nastopil kot govornik. Voditelji so razpravo nadaljevali na okrogli mizi med delovnim kosilom, kjer so se osredotočili na mlade in medgeneracijsko mobilizacijo.

Predsednik Pahor se je sestal s predsednico Generalne skupščine OZN Marío Fernando Espinozo Garcés
Foto: Uprs