SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor slavnostni govornik na prireditvi v počastitev 100. obletnice Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani

Ljubljana, 7. 5. 2019 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se nocoj udeležil slavnostne prireditve "Nemogoče telo" v počastitev stote obletnice Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Predsednik republike je bil slavnostni govornik na svečanosti, ki je potekala pod njegovim častnim pokroviteljstvom.

Na slovesnosti v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je nastopilo sto zdravnikov, zobozdravnikov in študentov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Predsednik Pahor na slavnostni prireditvi "Nemogoče telo" v počastitev stote obletnice Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani
Foto: UPRS

V nadaljevanju najdete besedilo slavnostnega govora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

Svečana akademija,
gospod rektor Univerze v Ljubljani,
gospod dekan Medicinske fakultete,
profesorski in študentski zbor, te in vseh dosedanjih generacij,
dame in gospodje.

Zelo ste me počastili z vabilom na to slovesnost in priložnostjo, da vas smem nagovoriti. Sprejmite, spoštovani gospod dekan, moje najbolj iskrene čestitke ob imenitnem jubileju vaše fakultete, čestitke države in - kolikor mi položaj predsednika republike to omogoča - tudi čestitke vseh naših ljudi. Sprejmite, prosim, te čestitke skupaj z izrazi velike hvaležnosti za vse vaše dosežke. Vsi jih občudujemo in vam želimo, da bi po tej slavni poti uspešno stopali tudi naprej.

Spoštovana akademija,

letos praznujemo stoletnico ustanovitve Univerze v Ljubljani in stoletnico ustanovitve Medicinske fakultete v njenem okviru. Mnoge univerze nimajo medicinske fakultete. Ljubljanska jo je postopno ustanavljala od svojega nastanka dalje. Glede na kompleksnost in težavnost poučevanja in študija medicine ilustrira že odločitev za njeno ustanovitev, potem pa tudi njeno vodenje, izjemno ambicioznost, velikopoteznost in stremljenje po odličnosti. Stoletni dosežki Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so ta zahtevna pričakovanja upravičili.

Zaradi premišljenega in stalnega razvoja je v tem času Medicinska fakulteta uspela uresničiti svoje visoke cilje in uvedla študij, ki potekav slovenskem jeziku in je hkrati študij na svetovnem nivoju. Vsi smo na to zelo ponosni. To se mi zdi toliko bolj vredno poudariti, ker se že dolgo desetletje in več krešejo mnenja o potrebni reformi slovenskega javnega zdravstva, ki tako ali drugače zadevajo tudi zdravnike in zdravnice.

Toda.

Strokovna kakovost zdravnic in zdravnikov, sploh zdravstvenega osebja, nikoli ni bila v tem času in tudi danes ni problem, kvečjemu je bila in ostaja rešitev, ki ves ta čas omogoča, da so kljub nakopičenim težavam v javnem zdravstvu, v njegovi organizaciji, kadrih, in financah bolniki skrbno in strokovno oskrbljeni. Zasluge za to gredo v zelo veliki meri prav Medicinski fakulteti, ki zdravnike in zdravnice na to zelo zahtevno življenjsko in profesionalno izkušnjo odlično pripravi. V tem smislu si vodstvo fakultete in celoten profesorski zbor, vsi mentorji te in prejšnjih generacij, zasluži našo hvaležnost in občudovanje.

Prav tako zaslužijo naše javno spoštovanje študenti, ki se za ta težek študij odločijo. So nadpovprečni in tudi študij je nadpovprečno težak. Vendar ne gre samo za študij v ozkem strokovnem smislu. Gre tudi za čas študija, v katerem se v veliki meri izoblikuje osebnost. Splošna razgledanost, visoka intelektualna in kulturna raven, razvitost empatičnih lastnosti so prav tako enako pomembni za zdravniški poklic, ki je vsled vsega tega pravzaprav poslanstvo. Zdravniki ste v tem smislu elita v najbolj žlahtnem pomenu te besede. Nenazadnje bodo kulturni program akademije popestrili prav umetnice in umetniki Medicinske fakultete.

Spoštovana akademija,

Slovenija je ponosna na Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani. Njeni profesorji in študentje imate v naši družbi ugled in spoštovanje. Dosežki Medicinske fakultete uživajo veliko občudovanje doma in ugled v svetu. Zdravnice in zdravniki, ki jih primerno strokovno pripravite za njihovo življenjsko poslanstvo so v tem trenutku rešitev in ne problem za nakopičena protislovja slovenskega javnega zdravstvenega sistema. Svečana akademija ni pravi prostor in čas za razpravo o zdravstveni reformi in v njenem okviru tudi o plačni reformi. Si pa skupaj z domala vsemi našimi ljudmi želim, da bi se dobre in premišljene rešitve končno našle in bi doma ostajali in se naprej strokovno polno razvijali diplomanti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Spoštovana akademija,

ko je eno najstarejših slovenskih društev Slovensko zdravniško društvo, ki je bilo ustanovljeno že daljnega leta 1863, spodbujalo ustanovitev Medicinske fakultete, je pri tem stremelo po odličnosti in popolnosti. Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je ena najbolj uglednih fakultet univerze in znanstveno-raziskovalnega področja v Sloveniji. Na prvi pogled je jasno, da se na pragu drugega stoletja svojega dela ravna po istih najvišjih standardih. To vzbuja v vseh nas velikansko upanje. Na tej strmi, nikoli kraljevski poti, vam želimo vsi ljudje udi vnaprej največje uspehe, ki vam bodo poleg vsega dali tudi profesionalno in čisto osebno človeško zadoščenje. Hvala.

Predsednik Pahor na slavnostni prireditvi "Nemogoče telo" v počastitev stote obletnice Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani
Foto: Nebojša Tejić/STA


Predsednik Pahor na slavnostni prireditvi "Nemogoče telo" v počastitev stote obletnice Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani
Foto: Nebojša Tejić/STA