SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Javna predstavitev kandidata za mesto viceguvernerja - člana Sveta Banke Slovenije mag. Jožefa Bradeška

Ljubljana, 29. 11. 2016 | sporočila za javnostDanes je v Predsedniški palači potekala javna predstavitev kandidata za mesto viceguvernerja - člana Sveta Banke Slovenije mag. Jožefa Bradeška, ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije v imenovanje predlagal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predstavitev je vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidat mag. Jožef Bradeško izpolnjuje zahtevane pogoje in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin je predsednik ugotovil, da kandidat uživa tudi potrebno večinsko podporo poslank in poslancev Državnega zbora Republike Slovenije.

Predsednik Pahor je predlog v državni zbor posredoval 25. novembra 2016, državni zbor o kandidatu glasuje najpozneje v 30-ih dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46.

Javna predstavitev kandidatov po predsednikovem mnenju koristno prispeva k preglednosti in kvaliteti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepi zaupanje javnosti. Hkrati pa takšna predstavitev omogoča, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih dokončno odloči državni zbor ali jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike. To je bila že peta javna predstavitev kandidata.